Ђацима из Чесме затворена врата аутобуса VIDEO

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Дио ђака из Чесме који путују у Основну школу “Вук Стефановић Караџић” у насељу Борик ове седмице остао је испред аутобуса “Бочац турса” јер њихови родитељи нису доплатили износ до пуне цијене мјесечне карте, с обзиром на то да је Министарство просвјете и културе РС уплатило дио јер школска година траје до 15. јуна.

У Градској управи истакли су да се превоз за ученике у јуну обрачунава тако што Министарство просвјете и културе Српске плаћа 12,5 КМ, а осталих 17,5 КМ родитељи.

Према тврдњама родитеља, овај превозник не жели да превози дјецу, уз образложење да им није плаћен цијели износ за мјесечне карте, те да немају никакву гаранцију да ће се дјеца возити само пола мјесеца.

- Возач је рекао да, према препорукама које је добио из фирме, дјеца неће моћи да уђу у аутобус уколико не доплате разлику у цијени мјесечне карте, те да морају имати допуну печата на карти за јун. У “Бочцу” сматрају да ће се дјеца возити цијели мјесец, а карта им је плаћена само до краја школске године - испричала је “Гласу” О. М, мајка дјетета из овог насеља.

Родитељи сматрају да, ако је уплаћено пола мјесечне карте, дјеца треба да без проблема у школу путују аутобусом до 15. јуна.

- Од седморо дјеце у аутобус је ушло двоје, који су доплатили ту разлику, а остали нису могли ући. Возач је рекао да немају адекватну мјесечну карту - казала је мајка чије дијете није ушло у аутобус.

За помоћ су се, каже она, обратили надлежним институцијама и затражили да што прије реагују, истакавши да дјеца не смију бити предмет никаквих поткусуривања.

- У општину смо послали притужбу јер ово нема смисла, с обзиром на то да превозници имају и субвенције. Није проблем да онај чије ће се дијете возити цијели мјесец доплати ту разлику, а обавеза возача је да провјери да ли на карти има допуна печата. Али, зашто да плаћамо разлику ако се дјеца неће возити аутобусом након завршетка школске године - казала је ова мајка и додала да ће родитељи иницирати промјену превозника.

Директорица школе “Вук Стефановић Караџић” Татјана Вилендечић казала је за “Глас” да школа нема ингеренције када је ријеч о градском превозу, али да ће се за помоћ обратити Градској управи.

- Обратили смо се “Бочцу”, нагласивши да дјеца до краја наставне године могу да путују аутобусом јер им је то регулисано. Немамо било каквих средстава и могућности да дјелујемо на “Бочац турс”, да мијењамо или бирамо превозника јер то одређује Градска управа. Углавном, потврдили су нам да ће то питање бити ријешено. Остаје да видимо како - истакла је  Вилендечићева.

На позиве “Гласа Српске” у “Бочац турсу” нису одговарали, а одговор на питање како ће овај проблем бити ријешен јуче нисмо добили ни из Министраства просвјете и културе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана