Ђаци у Бањалуци поново плаћају пуну цијену мјесечних карата

Невена Рељић
Ђаци у Бањалуци поново плаћају пуну цијену мјесечних карата

Ђачке мјесечне карте за јавни превоз многим родитељима су велики издатак, а таман кад су се навикли да су за 10 КМ јефтиније, период субвенција града за ученичке карте је истекао што је разљутило бројне родитеље.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је за “Глас Српске” да је субвенција додијељена у вријеме предизборне кампање и да је била предвиђена само за четири мјесеца.

- То је била изборна прича. Људи који су додијелили субвенције, планирали су их једнократно. Нису донијели системску мјеру која траје, рецимо, двије године, већ три мјесеца прије и мјесец послије избора. Тешко је системски одржати једну паушалну мјеру која је донесена пред изборе - казао је Станивуковић за “Глас Српске”.

Додао је да је истек подстицаја за ђачке карте познат још од 25. децембра 2020. године.

- Нове субвенције су додатна средства за која морамо имати сагласност Скупштине. То није изводљиво ни због привременог финансирања, а чекамо и нацрт буџета који је на минимуму како због короне тако и због ненормалне потрошње новца - навео је Станивуковић.

Додао је да је још један објективан разлог потпуно помјерање изборног процеса за крај године.

Град је обећао да ће издвојити 200.000 КМ за субвенције јавног превоза за јануар и фебруар, како би се умањиле негативне посљедице епидемије вируса корона.

- Као градоначелник, одлука коју сам могао приоритетно да донесем, јесте подстицај од 200.000 КМ за одржавање постојећег јавног превоза. Суфинансирали смо због тога да вожње не би биле редуковане већ да одржимо превоз онаквим на какав су људи навикли у зимском периоду - рекао је Станивуковић.

Додао је да је око 80.000 КМ издвојено за јануар, а 120.000 КМ за фебруар.

- Претходна администрација је само за један мјесец давала 200.000 КМ - каже Станивуковић.

Огорчени родитељи кажу да су се њихова дјеца нашла у проблему због предизборних најава и обећања политичара.

- Не желим да сваљујем кривицу ни на једног градоначелника, али наша дјеца нису заслужила овакав третман - казао је отац ученика Небојша Г.

Аутопревоз

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић рекао је да се за субвенције не треба обраћати превознику већ ономе ко их даје, односно Градској управи.

- Бивши градоначелник је рекао да ће септембар, октобар, новембар и децембар суфинансирати цијену мјесечне карте са по 10 КМ. Никада није речено да ће то бити трајно. Најсретнији бих био да уопште не наплаћујемо карте већ да их неко други плаћа умјесто путника, а да ми само испоставимо фактуру - рекао је Мијић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана