Ђаци из Српских топлица најбољи "Нушићеви хајдуци"

Илијана Божић
Ђаци из Српских топлица најбољи "Нушићеви хајдуци"

СОКОБАЊА - Ученица четвртог разреда Основне школе "Бранислав Нушић" Ана Радуловић освојила је награду "Миле врабац" за најбољег младог интерпретатора, а ученици ове школе прву награду за учешће у квизу знања на манифестацији "Нушићеви хајдуци" у Сокобањи.

Талентована мала побједница, деветогодишња Ана Радуловић, казала је за "Глас Српске" да је веома срећна и узбуђена због награде, а понос и узбуђење нису крили ни њени другари из разреда.

- У комедији "Кирија", коју смо одиграли на манифестацији, глумила сам сиромашну, али срећну дјевојчицу Босиљку. Улога ми се свидјела, било ми је лијепо и забавно док сам глумила. У Сокобањи сам упознала много другара - рекла је раздрагана Ана. 

Она је додала да је и раније глумила на школским приредбама.

- Волим да пјевам, а вољела бих да се бавим и глумом. Од свих предмета највише волим српски језик и књижевност - рекла је Ана и поручила дјеци да учествују у секцијама како би стекла нова знања, али и проширила круг пријатеља.

Ученик осмог разреда Данило Грбић глумио је министра у представи, а учествовао је и у квизу. Анђели Гатарић припала је улога мајке, а Немањи Блашковићу улога оца. Представа "Кирија", по дјелу Бранислава Нушића, намијењена је дјеци и на врло духовит и едукативан начин обрађује односе унутар једне просјечне породице. Отац породице сазнаје да ће му због неплаћања рачуна и кирије суд одузети све ствари из куће, али он се не предаје тако лако. 

Мали глумци кажу да су се спријатељили са ученицима из Ниша и да се с њима чују путем телефона сваки дан. 
Сара Голубовић и Стефан Галић, који су учествовали у квизу о Нушићевом животу, испричали су да им није било тешко да се припреме, јер су знали да су знање и брзина најважнији за побједу.

Директорица школе Стана Никодиновић-Митровић истакла је да је ријеч о манифестацији која је одржана од 18. до 20. октобра, у организацији "Нушић фондације" у сарадњи са Туристичком организацијом Сокобање, те Средњом школом "Бранислав Нушић" и Народном библиотеком "Стеван Сремац" из тог града.

- Наша школа је једина из Републике Српске која се представила у Сокобањи. На манифестацији је учествовало још пет школа, и то из Уровице, Београда, Смедерева, Доње Трнаве и Ратаја. Изводили смо представе по Нушићевим дјелима. Ове године новина је било такмичење у познавању живота и рада великог писца - рекла је Никодиновић-Митровић.

Она је истакла да, иако је пут до Сокобање био веома напоран, дјеца нису изгубила ентузијазам, жељу и вољу да дају све од себе и остваре запажен резултат.

- Из наше школе учествовало је девет ученика. Ова манифестација има велики значај, јер његујемо име и дјело овог чувеног књижевника. Дјеца се упознају и друже, те размјењујемо искуства и идеје - рекла је Никодиновић-Митровић, те додала да су за овај успјех најзаслужније наставница Свјетлана Тадић, која води драмску секцију, и учитељица Виолета Ђекић.

 

Срдачни сусрети 

Учитељица Виолета Ђекић истакла је да су у Сокобањи дочекани веома срдачно те да се ови сусрети одржавају већ десет година.

- Неко вријеме се нисмо окупљали, да бисмо прије двије године, када је наша школа прослављала 120 година рада, поново покренули иницијативу и почели да се окупљамо као и раније - рекла је Ђекићева и додала да је за њу и ђаке ово било велика част и задовољство.

Истакла је да је рад са дјецом благослов, те да су се за "Нушићеве хајдуке" припремали око 15 дана, свакодневно вјежбајући. 

- Ђаци су оправдали наша очекивања, били су беспријекорни и представили школу на најбољи могући начин - рекла је Ђекићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана