Ђаци и возила у бањалучкој мјесној заједници Куљани у борби за пролаз

Весна Поповић
Ђаци и возила у бањалучкој мјесној заједници Куљани у борби за пролаз

Бањалука - Размрвљени асфалт и узак коловоз без тротоара, тако се укратко може описати VII куљанска улица у МЗ Куљани, у којој се налази и подручна ОШ "Јован Дучић". Њених 490 ђака се свакодневно бори за простор на путу до школе са великим бројем аутомобила који ту пролазе.

Ова улица је веома прометна, јер је ријеч о саобраћајници која је главни пут према насељу Барловац, које припада МЗ Драгочај.

У ОШ "Јован Дучић" кажу да то није нови проблем већ истичу да се са лошим стањем ове улице ученици већ годинама муче.

- И управа школе и родитељи се слажу да тренутна ситуација треба да буде промијењена. Ђаци до школе иду уском улицом без тротоара, којом пролази пуно возила. Када би улица и тротоар били уређени, сигурно би била омогућена већа безбједност ученика, али рјешење није у нашим рукама - казали су у управи ове школе.

Предсједник Савјета МЗ Куљани Бојан Ковачевић је рекао да је велики број улица у насељу у сличном или још горем стању.

- Имамо пуно улица које треба санирати, али овдје је ријеч о путу према школи који дјеца сваки дан користе. Предложили смо као приоритет за ову годину проширење и реконструкцију те улице. Остало је на градским властима - казао је Ковачевић.

Објаснио је да је ова улица и главни пут из Куљана према Барловцима.

- ВИИ куљанском свакодневно пролази велики број аутомобила који иду према том дијелу града - прецизирао је Ковачевић.

У Одјељењу за саобраћај су рекли да је проширење те улице предвиђено важећим регулационим планом, али да средства за радове нису превиђена у овој години.

- Биће саниран оштећени дио саобраћајнице, на дионици од кафе-бара "Паж" према Барловцима, у дужини од око 800 метара, а процијењена вриједност радова је око 100.000 КМ. Предвиђена је санација оштећење коловозне конструкције, тампона и асфалта, те израда новог асфалтног слоја. У току је спровођење поступка јавне набавке за избор извођача радова, а очекујемо да ће радови почети у јулу - рекли су у одјељењу.

Прецизирали су да ће овај новац бити издвојен из ставке инвестиционо одржавање локалних путева, за које је ове године планирано 400.000 КМ.

Поправке

Бојан Ковачевић сматра да само поправке оштећења, без проширења и потпуне реконструкције те улице, немају дуготрајан ефекат.

- Оне су кратког даха и служиће само за ову сезону. Када дођу кише, снијег и ниске температуре опет ће се ситуација вратити на старо или можда чак и на горе - додао је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана