Дивља депонија никла код парка Младен Стојановић

Невена Бунић
Дивља депонија никла код парка Младен Стојановић

Бањалука - Бацање смећа на мјеста која за то нису предвиђена и стварање дивљих депонија стални су проблем у дијелу парка "Младен Стојановић", Моравској улици и уз путеве за Понир, Љубачево, Бронзани Мајдан, Милаковиће, али и у другим дијеловима града.

Ово су потврдили у Одјељењу за комуналне, стамбене и послове саобраћаја.

- И након уклањања отпада са мјеста гдје није дозвољено његово одлагање, несавјесни грађани поново ту праве мини-депоније. Најчешће се ради о одлагању грађевинског отпада. Таквим поступцима стварају лошу слику и нарушавају епитет Бањалуке као чистог града - рекли су у овом одјељењу.

Истичу да град издваја много новца за санацију дивљих депонија и додају да је у току процедура јавне набавке за куповину 20 контејнера запремине једног кубика, те 22 контејнера запремине 3,2 кубика.

- Грађани морају одговорније да се понашају. Имају могућност да одвезу отпад на регионалну депонију у Рамиће, или позову фирму која ће то учинити умјесто њих. Не могу да бацају смеће гдје им се прохтије. Апелујемо на све становништво да, уколико уоче непрописно одлагање отпада, то пријаве комуналној полицији - наводе у Одјељењу за комуналне и стамбене послове.

Предсједник мјесне заједнице Росуље Жељко Гагула каже да је депонија код парка "Младен Стојановић" константан проблем.

- Што је најгоре од свега, ту најчешће бива одложен грађевински отпад који довозе у камионима. То раде поједине неодговорне фирме да би избјегле трошкове превоза и одлагања отпада на депонији у Рамићима - истиче Гагула.

Предсједник мјесне заједнице Старчевица Ђорђе Кнежевић потврдио је да у овом насељу постоје дивље депоније.

- Са дијелом Старчевице, који је ближи граду, нема депонија, али има у брдском дијелу, на путу за Понир. Ствар је у томе што нема довољно канти за смеће, па грађани остављају отпад гдје стигну - рекао је Кнежевић.

У мјесној заједници Лазарево 1 рекли су да је било мањих депонија.

- Радници "Чистоће" их уклањају по жалбама грађана и немамо већих проблема - казао је предсједник мјесне заједнице Лазарево 1 Обренко Славнић.

Казне

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја кажу да врше стални надзор непрописног одлагања смећа на мјестима означеним као проблематична. За грађане који непрописно одлажу отпад предвиђена је казна од 100 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана