Димњаци под лупом инспектора

Сања Амиџић
Димњаци под лупом инспектора

Бањалука - Одјељење комуналне полиције у будућем периоду интензивираће контроле чишћења димњака.

Начелник тог одјељења Драган Лукач рекао је да се контроле чишћења димњака спроводе током читаве године, али да ове године због ангажовања службеника на провјери изгледа и чистоће града у току предизборне кампање контрола димњака није била приоритет.

- Због почетка грејне сезоне у наредним данима комунални полицајци чешће ће контролисати колико су се грађани придржавали ове обавезе - рекао је Лукач. Додао је да се прије изрицања новчане казне власнику димњака који није обавио преглед и чишћење прво изда упозорење за чишћење.

- У току ове године због нечистих димњака није било санкционисаних грађана - казао је Лукач и додао да је сваки власник димњака дужан да у току године изврши најмање једном чишћење и контролу димњака и уређаја за ложење.

Димњачар Звонко Ковачевић рекао је да људи из године у годину све мање придају значаја чишћењу димњака.

- Грађани димњачаре зову тек у јесен када почне сезона ложења и сви траже да им се дође одмах, умјесто да ту обавезу одраде током љета - рекао је Ковачевић. Он је додао да је цијена чишћења димњака остала на прошлогодишњем нивоу - 20 КМ.

Богдан Регодић из насеља Лауш рекао је да је димњак очистио у јулу те да дужи низ година зове истог димњачара јер добро ради свој посао и није скуп.

- Чишћење димњака радим првенствено из безбједносних разлога. Зима је дуга и ватра се ложи сваки дан, тако да је чишћење неопходно - рекао је Регодић. Он је додао да већина људи сами чисте димњаке из разлога што немају новца да плате.

Према подацима из Градске управе, на подручју града за обављање димњачарског посла регистровано је шест димњачара.

Казне

Драган Лукач истакао је да се висина казне, уколико власник није очистио димњак, те не посједује потврду, креће од 100 до 600 марака за физичка, а од 500 до 7.000 КМ за правна лица.

Нагласио је да је након чишћења димњака давалац услуге обавезан кориснику да изда потврду.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана