Димњачара се сјете кад крену варнице

Јелена Танацковић
Димњачара се сјете кад крену варнице

БАЊАЛУКА - Сезона гријања увелико траје, а неријетко се дешава да се неочишћени димњаци запале, па димњачари и ватрогасци у ово доба године имају пуне руке посла.

Командант Ватрогасне бригаде Мирослав Малинић рекао је за “Глас Српске” да је прошле године током зимске сезоне забиљежено 70 пожара на димњацима.

- Ове године смо имали 58 интервенција, али очекујемо да ће тај број бити приближан прошлогодишњем с обзиром на то да је остало још петнаестак дана ове године - казао је Малинић.

Он је апеловао на суграђане да воде рачуна о одржавању димњака и да се придржавају основних  упутстава како не би дошло до варница на крову.

- Прва ствар о којој би требало да воде рачуна јесу димоводни канали, који  морају бити изведени у складу са прописима и капацитетом њихових гријних тијела - казао је Малинић.

Додао је да би редовно чишћење и одржавање димоводних канала требало да буде још једна приоритетна ствар која не смије да се обавља једном годишње или сезонски, како већина грађана практикује, а неки ниједном.

- У зависности од дужине гријне сезоне и количине ложења требало би макар једном очистити димњак у току полугријне сезоне. Такође, зависи од потпуног и непотпуног сагоријевања, када је непотпуно сагоријевање долази до пригушивања ватре, онда се димњак брже прља и потребно га је чешће чистити - објаснио је Малинић.

Навео је да је битна и изградња саме конструкције.

- Има неодговорних власника који на кров ставе било какву цијев да премосте дио од плоче па до излаза и та цијев служи као димоводни канал, који не може да поднесе температуру па долази до варничења и запаљења кровне конструкције - навео је Малинић. 

Из Привредног друштва “Пламен”, које пружа услуге чишћења димњака, казали су за “Глас Српске” да имају мало позива, јер власници стамбених објеката претежно сами очисте димњак пред почетак гријне сезоне.

- Чини се да уопште не размишљају о томе и да углавном чекају посљедњи тренутак за интервенцију - рекли су из “Пламена”.

Цијена чишћења димњака није ове године мијењана те зависи од утрошеног времена и тренутног стања.

Казне

Из Градске управе казали су да је комунална полиција овлашћена да врши надзор над лицима која пружају услуге чишћења димњака као и над правним и физичким лицима која користе димњаке.

- Прописане казне за нечишћење димњака су за правна лица у распону од 500 до 7.000 КМ, док су за физичка лица казне у распону од 100 до 600 КМ - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана