Дим из ОШ Доситеј Обрадовић смета комшијама

Јасмина Перишић
Дим из ОШ Доситеј Обрадовић смета комшијама

Бањалука - Становници Обилићева, који живе у непосредној близини Основне школе "Доситеј Обрадовић", жале се на велику количину дима који испушта димњак из школске котловнице, а који им се, како кажу, увлачи у домове.

Према ријечима комшија ове школе, узрок густог црног дима, који излази из школског димњака, је тај што се школа грије на угаљ.

- Схватамо да се ђаци морају гријати и да је то на првом мјесту, али сви ми који живимо у непосредној близини ОШ "Доситеј Обрадовић" не можемо у зимском периоду да живимо од дима, поготово ујутро. Када у школи наложе угаљ, из димњака букну облаци црног дима, који нам се увуче у станове и кроз затворене прозоре - пожалила се жена која станује у згради у близини ове школе, која није жељела да јој објавимо име.

Нагласила је да је ова школа окружена бројним кућама и зградама, али да је онима испод чијих прозора је школска котловница најгоре.

Директор ОШ "Доситеј Обрадовић" Драган Ковачевић каже да разумије све којима смета дим.

- Утјешно је то што тај дим није загађен, а то су потврдиле и бројне инспекције, које су нам долазиле. Дими се из котловнице, али углавном само ујутро, када тек наложимо ватру. Користимо "бановићку коцку", а то је најквалитетнији угаљ - рекао је Ковачевић.

Додао је да је школа учествовала у пројекту енергетске ефикасности и да су поднијели захтјев да им буду одобрена средства да постојећу пећ замијене неком која троши пелет.

- Док се то не деси, ми немамо друго рјешење - каже Ковачевић.

Осим ове и основне школе "Свети Сава" на Лаушу и "Змај Јова Јовановић" у Кочићевом вијенцу грију се на угаљ.

- Школа "Свети Сава" се одувијек грије на угаљ и имали смо само неколико притужби комшија за све ове године. Људи углавном разумију стање. Па како је онима који живе поред фабрика, дјеца се морају гријати, а угаљ нам је најисплативији енергент - рекао је директор ОШ "Свети Сава" Миро Попржен.

Директор ОШ "Змај Јова Јовановић" Дијана Богдановић каже да ова школа користи три енергента.

- Ми се гријемо на дрва, угаљ и лож-уље, да бисмо подигли температуру, тако да код нас димњаци не испуштају дим какав излази када се ложи искључиво угаљ. Нисмо имали притужбе комшија, али смо свјесни да би требало мијењати систем гријања. На томе увелико радимо, а упознали смо и министарство са нашим плановима. Систем гријања који имамо није ни еколошки, а ни исплатив - казала је Богдановићева.

Приградске школе

Директор ОШ "Мирослав Антић" из Бистрице Зоран Шмуговић каже да ова школа, као и остале приградске, за основни енергент користи угаљ.

- Угаљ је превазиђен енергент, али промјена система гријања је скупа и нама за сада недостижна. У близини приградских школа није густо насељено, па се нико не жали на дим, који је неминован уколико се ложи угаљ - рекао је Шмуговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана