Давидовић: Обавезно чиповање паса

Агенције
Давидовић: Обавезно чиповање паса

Бањалука - Власници паса у Бањалуци дужни су да у ветеринарској установи трајно означе пса микрочипом и да приликом извођења пса, на захтјев комуналног полицајца, дају на увид доказ да су то обавили, наведено је у измјенама и допунама Одлуке о заштити и држању животиња на подручју града, преносе агенције.

Градоначелник Бањалуке Драгољуб Давидовић рекао је да ће се чиповањем паса покушати успоставити јединствена евиденција о животињама у граду и да ће, када одлука ступи на снагу, бити скинута забрана за шетање паса.

- Онај ко жели да има пса мора да поштује правила, а то је уградња чипа. Комунални полицајци имају право да провјере да ли је пас чипован или није - додао је Давидовић.

Подсјетивши да су неки људи протестовали због постављања знакова забране за шетање паса у парку “Младен Стојановић” и у Господској улици, Давидовић је појаснио да је то била привремена мјера да се покушају уразумити да морају поштовати правила.

Он је напоменуо да је њемачки овчар, који није био чипован, напао дијете у парку “Младен Стојановић” у фебруару ове године, те да није познато ко је његов власник.

Потреба за означавањем произилази из захтјева Кинолошког савеза Републике Српске због евиденције тачног броја паса, те информација градске Хигијеничарске службе да се све већи број власника одриче љубимаца који остају без надзора и могућности да им се утврди власник.

С обзиром на то да ће овим мјерама бити пооштрене контроле у смислу лакше идентификације власника пса, те јасно дефинисана његова обавеза, укинута је и забрана извођења паса на Тргу Крајине и у улицама Веселина Маслеше и Бана Милосављевића.

На снази остаје забрана извођења паса, шетања и пуштања паса на дјечијим игралиштима, у двориштима предшколских, школских и здравствених установа, спортским теренима и уређеним јавним парковима.

Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о заштити и држању животиња на подручју града јуче је усвојила Скупштина града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана