“Даун сундром центар”: Слање комуналне полиције на концерт непотребан чин

Срна
“Даун сундром центар”: Слање комуналне полиције на концерт непотребан чин

БАЊАЛУКА - Бањалучки “Даун синдром центар” оцијенио је као непотребан и неприхватљив чин то што је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић послао комуналну полицију на концерт који су организизовала дјеца са Дауновим синдромом, истичући да особе са Дауновим синдромом имају право на иста искуства и прилике као и сви други људи.

-Било је тешко гледати страх у њиховим очима када су видјели како 10 униформисаних комуналних полицајаца по налогу градоначелника упада у објекат и врши атак на њих и њихове госте - саопштено је из ове установе социјалне заштите.

Из “Даун сундром центра” истичу да је ово био догађај посвећен промовисању инклузије и разумијевања, а дјеца са Дауновим синдромом била су у главној улози.

Они оцјењују да је овакво понашање градоначелника неодговорно, јер је то заправо био ударац на најосјетљивију и најрањивију популацију.

-Осјећамо се дубоко повријеђени и угрожени као организатори овог догађаја и као цјелокупна заједница дјеце са Дауновим синдромом - наводи се у саопштењу.

У “Даун сундром центру” истичу да од функционера и политичара очекују да рањивим групама попут дјеце са Дауновм синдромом дају прилике и да шире лепезу могућности интеграције у друштво, а не да их узнемиравају и дјелују према њима репресивно.

-Ова ситуација шаље поруку цијелом друштву да се још суочавамо са предрасудама и дискриминацијом према онима који се разликују - наводи се у саопштењу које је потписао директор ове установе Зоран Јелић.

Из “Даун сундром центра” захвалили су амбасадору особа са Дауновим синдромом Влади Ђајићу који им је помогао да организују овај важан догађај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана