Цвијановић: Бањалука мора да буде поносна на прошлост

Срна
Цвијановић: Бањалука мора да буде поносна на прошлост

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да Бањалука мора увијек да буде поносна на своју прошлост, историју и на многе жртве које је дала за слободу.

"Морамо славећи све оно што је важно у прошлости, сјећајући се жртава, бити загледани у будућност и водити рачуна шта ће се урадити у наредном периоду", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци, након што је заједно са премијером Радованом Вошковићем и предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем положила вијенац на споменик погинулим борцима НОР-а поводом 22. априла - Дана града Бањалука.

Она је честитала Бањалучанима Дан града, али и цијелој Републици Српској, напомињући да је празник било које локалне заједнице истовремено празник Српске.

Цвијановићева је нагласила да постоје велики планови за Бањалуку, која је постала модеран и развијен европски град.

"Оно што је данас адекватно и постоји у развијеној Европи, постоји и у нашој Бањалуци и морамо на то бити поносни", рекла је она.

Цвијановићева истиче да је најважније да се не заустави будући развој Бањалуке, те наводи да увијек треба правити везу између достигнућа и планова, историје и будућности.

"Вјерујем у Бањалуку, у њен развој, вјерујем да ће то и даље бити град који окупља, који може пружити добродошлицу свима из Европе и да се не постиди било чим што има у овом граду, а посебно да се не постиди својом великом историјом", нагласила је Цвијановићева.

Вишковић: Развој Бањалуке од интереса за Српску

БАЊАЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је развој Бањалуке од интереса за Српску, те је нагласио да ће институције Српске учинити све да овом граду у томе и помогну.

"Овдје смо испред споменика људима који су у Народноослободилачком рату /НОР/ дали своје животе за одбрану Бањалуке и треба да се подсјетимо њихове жртве и онога што су они урадили да бисмо ми данас уживали у слободи и на крају имали и своју Републику Српску", рекао је Вишковић новинарима У Бањалуци, након што је заједно са предсједником Српске Жељком Цвијановић и предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловић положио вијенац на споменик палим борцима НОР-а, поводом 22. априла - Дана града Бањалука.

Вишковић је нагласио да људи који данас представљају институције Српске желе да се поклоне жртвама из свих ратова који су ишли ка слободи српског народа.

Он је градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу и свим Бањалучанима честитао данашњи празник и пожелио да се град развија и постане препознатљива европска дестинација.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је Бањалучанима Дан града, те нагласио да Бањалука има перспективу.

"Бањалука има будућност, има перспектив. То је град који отвара могућности за све оне који желе да дођу и добро су дошли као будући грађани Бањалуке", поручио је Чубриловић.

Он је истакао да историјске датуме треба да обиљежавати да се зло као што је био фашизам не би понављало.

Бањалука обиљежава 22. април као Дан града у знак сјећања на датум када је 1945. године ослобођена од фашизма.

Станивуковић: Поносни смо на борбу за слободу

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да Бањалука данас слави свој дан, а тиме и вијековну слободу за коју се српски народ борио.

"То је борба на коју смо поносни, захваљујући којој данас живимо у оваквој Бањалуци у којој се и данас боримо за различите видове слободе", рекао је Станивуковић, који је положио вијенац на споменик палим борцима НОР-а поводом 22. априла - Дана града Бањалука.

Предсједник бањалучка СУБНОР-а Владимир Ђуран истакао је да је слобода извојевана у крвавом рату и да се то не смије заборавити, додавши да млади нараштаји треба да уче о томе.

Поводом 22. априла - Дана града Бањалука, вијенце на споменик палим борцима НОР-а положили су и Радован Ковачевић, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, те предсједник општине Будва Марко Царевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана