Цурио плин у бањалучком насељу Лауш, ватрогасци спријечили трагедију

Невена Бунић
Цурио плин у бањалучком насељу Лауш, ватрогасци спријечили трагедију

Бањалука - Неугодан мирис плина из плинске станице у улици Црквена унио је јуче страх и панику међу становнике Лауша. Брзом реакцијом припадника Ватрогасне јединице, који су заврнули главни вентил, спријечена је трагедија до које је могло доћи.

- Послије завртања вентила позвали смо сервисере који одржавају плинске станице. Они су установили да је подручје безбједно. Даље је на власнику постројења и сервисерима да одржавају станицу - рекао је замјеник старјешине Ватрогасне јединице Александар Мајсторовић.

Према ријечима станара оближње зграде који су звали ватрогасце, није први пут да је цурио плин, а за ове недаће одговоран је власник плинске станице који их је некада снабдијевао гасом.

- Сва срећа да није дошло до веће несреће. Годинама имамо проблема са цурењем гаса. Жалили смо се и Комуналној полицији и, наравно, власнику станице Мирославу Маџарићу, али он ништа није предузео. Раније, док смо били прикључени на плинску станицу јер смо се гријали на плин, и тада је цурио. Гријање које смо плаћали папрених 300 КМ је било никакво. Сви ми у овим зградама које је снабдијевао гасом смо отказали прикључак - казала је становница зграде Даница Лукач.

Додала је да је здравствени радник и не може да схвати како неко може бити толико неодговоран.

- Ризик за нас становнике је огроман јер изгледа да власник станице не схвата колико је плин опасан. Тражимо да се уклони станица - додала је Лукач.

Њена комшиница Ђурђица Ајдар каже да због неисправне плинске станице свакодневно страхује за своју породицу.

- Треба да се деси трагедија да би се нешто ријешило. Ту је и вртић, у којем има 30 дјеце, и сви смо забринути. Буквално, ударац лоптом на станицу може довести до цурења плина. Прије десетак дана пријавили смо одговорног за станицу и за смеће које се налази на његовом земљишту - казала је Ајдар.

Маџарић

Директор стамбене задруге "Бањалука", која је власник плинске станице, Мирослав Маџарић каже да је постројење исправно и да има све потребне дозволе.

- Имам грађевинску и еколошку дозволу,  ватрогасну сагласност и све могуће дозволе. Станицу редовно одржавамо. Може се десити  свакоме да му у стану процури плин. Када су се уселили, станари су користили гас двије-три године, али послије су одустали. Нико више није прикључен, али одстоји могућност да неко затражи поново плинско гријање, па зато нећемо да уклонимо станицу. Мало плина је остало у тим боцама - рекао је Маџарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана