Чубриловић и Балабан посјетили депонију у Рамићима: Испуњени сви услови из еколошке дозволе

Јасмина Перишић
Чубриловић и Балабан посјетили депонију у Рамићима: Испуњени сви услови из еколошке дозволе

Бањалука - Депонија у Рамићима је на путу да прва у региону добије употребну дозволу по новој уредби о одлагању отпада, јер испуњава све потребне еколошке услове. Овдје се мјере чистоћа ваздуха и воде, чији параметри, као и сви остали, задовољавају европске стандарде.

Рекао је ово предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић приликом јучерашње посјете регионалној депонији "Депот" у Рамићима.

Чубриловић се упознао са недавно завршеним пројектом санације и проширења регионалне депоније.

- Надам се да ће се новим улагањем, прије свега уређајем за сагоријевање отпада, још више осавременити коришћење регионалне депоније у Рамићима, која из године у годину биљежи позитивно пословање и има раст укупног прихода и добити. Свака депонија је потенцијална бомба ако се са њом исправно не рукује, а за сваку похвалу је како се газдује овим објектом - рекао је Чубриловић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Будимир Балабан навео је да се поставља и питање рециклаже и повећање вијека њене експлоатације, као будући вид развоја "Депота".

- Дилема је да ли ће то бити рециклажа на мјесту прикупљања, на депонији или можда у спалионици. То су неки планови које ћемо у наредном периоду реализовати, а трагамо за рјешењима која неће грађане додатно оптеретити трошковима - рекао је Балабан.

Директор "Депота" Ново Грујић рекао је да су испуњени сви постављени услови из еколошке дозволе.

- Скоро је пуштена у рад праоница точкова за камионе, који довозе отпад, као и уређај за отплињавање депоније. Овдје дневно долази између 400 до 600 тона отпада, или од 70 до 80 камиона. Када су биле поплаве долазило је више од 500 камиона дневно. Све то је збринуто у новој санитарној касети - рекао је Грујић.

Он је додао да услуге депоније, осим Бањалуке, користе и општине Челинац, Котор Варош, Кнежево, Лакташи, Србац, Градишка и Прњавор.

Пројекат

Пројекат санације и проширења регионалне депоније у Рамићима завршен је посљедњих дана јула, а инвестиција вриједна 2,85 милиона евра има циљ побољшање квалитета и очување животне средине. Ријеч је о пројекту подршке сектору чврстог отпада који је финансирала Европска комисија из ИПА фондова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана