Чопори луталица кидишу на пролазнике у Кумсалама и на бањалучком пољу

Јасмина Перишић
Чопори луталица кидишу на пролазнике у Кумсалама и на бањалучком пољу

Бањалука - Агресивни чопори паса луталица кидишу на пјешаке и аутомобиле у улици Браће Пиштељић дуж ограде Комуналног предузећа "Чистоћа"" и у улици Олимпијских побједника на бањалучком пољу.

На блиски сусрет са разјареним животињама указала је Марија Ковачевић из Кумсала која се обратила редакцији "Гласа Српске".

- Нисам луталицама придавала пажњу када су код надвожњака кидисали на аутомобил јер сам знала да не могу да га оштете. Међутим, недавно док сам се враћала са посла пјешке насрнули су на мене. Два пса отворених чељусти и накостријешене длаке кренула су према мени а други пси су лајали. Махинално сам замахнула кишобраном па су се одмакли од мене.  Међутим одмах су кренули на човјека који је туда пролазио бициклом и један га је зграбио за ногавицу али га није угризао - испричала је Ковачевићева. 

Додала је да би хигијеничарска служба морала да предузме нешто.

- Не дај боже да какво дијете нападну. Надлежне службе морају реаговати. Очигледно да се испод надвожњака или доље на зараслој парцели прије "Витаминке" размножавају.  Мислим да би надлежни требало више да се позабаве овим проблемом - рекла је Ковачевићева.

И парцела на раскрсници Булевар српске војске и улице Олимпијских побједника је окупљалиште агресивних паса луталица. И ту у близини парка "Младен Стојановић" постоји шикара која некима служи за одбацивање отпада а псима за размножавање. Управо са поменуте парцеле која сада служи као паркинг који се не плаћа чопори луталица иду у походе. 

- Враћао сам се са пијаце и носио купљене ствари. Напао ме чопор на тротоару баш гдје је камера на раскрсници и један  ми је растргао кесу са кромпиром који се просуо. Од страха сам почео да вичем па су се удаљили али је мој кромпир остао на тротоару. Права је срећа што сам прошао без угриза - пожалио се становник Борика Веселко Јаћимовић.

У Градској управи рекли су да је проблем напушених паса  постоји годинама.

- Овдје се ради прије свега о неодговорним власницима који одбацују своје љубимце, што доводи између осталог и до неконтролисаног размножавања и стварања луталица. У сваком случају мораћемо се позабавити псима на поменутим локацијама. Биће издат налог да се уклоне са улица у азил или неко друго прихватилиште за псе - казали су у Градској управи.

Хигијеничарска служба

У Градској управи су рекли да су из буџета града и ове године издвојили знатна средства за рјешавање проблема паса луталица.

- За обављање послова хигијеничарске службе и рада прихватилишта за напуштене псе Програмом заједничке комуналне потрошње за ову годину предвиђено је 151.000 КМ - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана