ЦКУДМ Веселин Маслеша: Игре са Озрена шлаг на 66. сезону

Јасмина Перишић
ЦКУДМ Веселин Маслеша: Игре са Озрена шлаг на 66. сезону

Бањалука: Ансамбл Централног културно-умјетничког друштва младих "Веселин Маслеша" је величанственим концертом у препуној сали Народног позоришта РС завршио своју 66. сезону! Публика је имала прилику да ужива у магији фолклорне игре и народној пјесми, а шлаг на све је било премијерно извођење игара са Озрена и Требаве.

- Дуго смо се припремали за годишњи концерт који је шлаг на годину. И тако већ 66 сезона! Задовољство нам је још веће што је дворана била пуна публике. Лијепо је наступати пред препуном салом, али, нажалост, било је доста оних који су остали ускраћени за уживање у народним играма и пјесмама, јер су улазнице биле распродате у рекордном року - рекао је секретар ЦКУДМ "Веселин Маслеша" Рајнат Мајсторовић.

Додао је да су гости концерта били чланови женске и мушке пјевачке групе Катедре за етномузикологију Универзитета у Бањалуци који су изводили традиционалне пјесме и игре.

- Био је ово је четврти и завршни концерт у овој години. Чланови су извели народне игре из Републике Српске, Србије и Македоније, уз пратњу народног оркестра, а мушка пјевачка група је имала самосталне тачке - рекао је Мајсторовић.

Члан ЦКУДМ "Веселин Маслеша" Никола Попржен, који је већ 15 година у овом друштву, казао је да су се чланови "Маслаше" дуго припремали за овај концерт.

- Нарочито смо повећали број проба посљедњи мјесец, а вјежбали смо три пута седмично по три часа. Извели смо 11 игара, а премијерно је изведена и кореографија "Игре и пјесме са Озрена и Требаве" - рекао је Попржен.

И Милица Нилинчић већ четири године игра у овом ансамблу.

- Имамо ношње да можемо обући 1.000 играча одједном. Организујемо четири годишња концерта, на којима увијек буде пуна сала. Овај пут су неки, који нису стигли да купе карту, ипак дошли, па су стојећи пратили игру. Било је заиста предивно - рекла је Нилинчићева.

Историја

ЦКУДМ "Веселин Маслеша" основан је 1948. године. У посљедњих десет година друштво окупља око 300 активних чланова, дјеце, омладине и активних играча, који су сврстани у четири секције и осам група по узрасту. Сви они редовно и вриједно раде, да би наставили традицију и одржали висок умјетнички ниво извођења програма, достојан реномеа стеченог у дугој историји друштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана