Чизме плате, а капут на рате

Данијела Стоканић
Чизме плате, а капут на рате

Бањалука - Да би барем дјелимично обновила одјећу и обућу за предстојећу зиму, четворочлана породица мора издвојити најмање једну просјечну плату, јер се цијене артикала ове сезонске робе крећу од 50 до 500 КМ. Као олакшавајућу околност трговци нуде робу на рате.

У фирмиране бутике одавно су стигле нове колекције, али грађани углавном одлучују да пазаре гардеробу са приступачнијим цијенама у радњама непознатих марки, на пијацама или у продавницама половне одјеће.

Према ријечима продаваца, ових дана грађани највише траже чизме, дубоке патике, зимске јакне, капуте и топле џемпере.

- Муштерије најчешће узимају зимске јакне и чизме, а најповољније цијене су 100 КМ по артиклу, било да су за дјецу или одрасле. Ове године су и цијене ове робе више за десет одсто у односу на лани - рекла је продавачица у једној од радњи спортске опреме Дијана Илић.

Додала је да, како би својим купцима олакшали куповину ове не тако јефтине одјеће, плаћање нуде и на четири рате.

- Тачно је да ми дајемо капуте, јакне, обућу и друге одјевне предмете за зиму на одгођено плаћање. Занимљиво је да многи чизме плате одмах, а капуте узму на рате. Ваљда им је тако лакше - каже продавачица из једне од продавница у Господској улици Милка Јањић.

Продавачица Боја Милошевић, која на тржници продаје искључиво мушку одјећу, јакне цијени од 50 до 65 КМ, док су џемпери нешто јефтинији.

- Продала сам неколико јакни, али нисам задовољна. Људи у већини случајева само питају за цијену, окрену се и оду - пожалила се Милошевићева и додала да ће ускоро проширити асортиман зимске одјеће.

Ништа боља ситуације није ни код њене колегинице Дејане Кисин, која продаје женску гардеробу.

- Цијена јакни код мене је од 90 до 110 марака. Сезона за набавку зимске одјеће одавно је почела, али мало ко купује. Сви се жале да је скупо иако су цијене код мене много мање у односу на лани - рекла је Кисинова.

У једном од бутика продавачица Јелена Шкорић задовољна је продајом зимске одјеће и обуће.

- Прилично добро се продају женске текстилне јакне средње дужине, а њихова цијена је око 200 марака. Међутим, нешто су мање тражене дуге јакне које коштају око 250 КМ. Најскупља јакна у нашем бутику је 400 КМ, док је најјефтинија 195 КМ - рекла је Шкорићева.

Додала је да њеним купцима није толико битна цијена него квалитет и лијеп дизајн.

Марина Станић, мајка троје дјеце, истиче да са доласком сваке нове сезоне јако тешко проналази новац за одјећу и обућу и за себе и своје малишане.

- Примања су мала, а све је много скупо. Само њих троје да колико-толико обучем и обујем треба ми најмање 500 марака. Себе и мужа да и не спомињем - рекла је Станићева и додала да је од прошле плате успјела само чизме дјеци да купи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана