Чист димњак предуслов за топао дом

Игор Пилиповић
Чист димњак предуслов за топао дом

Бањалука - Димњачари са доласком хладнијег времена имају више посла, јер чист димњак значи боље сагоријевање дрва и угља, а самим тим и топао дом.

Један од "људи у црном који доносе срећу" Звонко Ковачевић истиче да је ових дана веома тражен.

- Почела је сезона гријања и многи су тек сада увидјели да су им димњаци прљави. Имамо више посла него лани у ово вријеме. Рано је захладњело и зову људи са свих страна. А боље би било да су љетос очистили димњаке. Ми смо у том периоду имали мање посла па они који нас сада траже не би морали да чекају да дођу на ред - рекао је димњачар Звонко Ковачевић.

Истиче да би годишње требало барем једном очистити оџак.

- Мало ко чисти два пута годишње, иако је то препоручљиво, посебно онима који свашта ложе - и мокро дрво, пластику па чак и суве стабљике кукуруза. Тако настоје да уштеде дрва, а на крају дођу на исто, јер се димњак толико запрља да га је тешко очистити а то онда и више кошта - каже Ковачевић.

Додаје да на прве сумње да је димњак запрљан треба позвати димњачара.

- Ако пећи не грију добро, а ватра не гори како треба, то је један од првих знакова да су се накупили смола и чађ на димњаку. Често зна доћи до пожара када се и наслаге у оџаку запале па је чишћење добра противпожарна превенција - истакао је Ковачевић.

Грађани су подигли свијест о посљедицама које могу изазвати неочишћени димњаци, али то још није на високом нивоу.

- Они којима су горјели димњаци сада нас редовно зову и брину о томе, док они који то нису доживјели и даље сматрају да се то њима неће десити. Промијенили су се пећи и димњаци и сада је потребно да се чешће чисте - рекао је Ковачевић.

Цијене услуга димњачара крећу се од 20 КМ па навише.

- Цијене нису високе ако узмемо у обзир да спречавамо ризик од пожара и већу штету. Сви знамо каква је материјална ситуација код нас па често знамо урадити посао и за 10 КМ - закључио је Ковачевић.

У Градској управи су рекли да су од почетка године спроведене одређене контроле по налогу комуналне полиције.

- У оквиру редовних активности спроведено је 68 контрола димњака код појединаца и предузећа - навели су у комуналној полицији.

Додали су да власници и корисници објеката буду упозорени на обавезу чишћења димњака, након чега достављају потврду о извршеном чишћењу димњака и димоводних канала.

Казне

По одлуци Скупштине града власници кућа и објеката дужни су да бар једном годишње очисте димњак и да за­ то имају потврду.

- У случајевима када одлука није испоштована, предвиђене су казне - од 100 до 600 КМ за појединце, од 200 до 1.000 КМ за самосталне привреднике, од 200 до 1.800 КМ за директора фирме и од 500 до 7.000 КМ за предузећа - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана