Цијена печеног кестена папрена, али купаца не мањка

Александра Тодоровић
Цијена печеног кестена папрена, али купаца не мањка

Јесен у Бањалуци незамислива је без опојног мириса печеног кестена, који је препознатљив симбол овог годишњег доба, а на градским улицама бројни улични продавци купцима нуде ову сезонску посластицу.

Власник штанда за уличну продају кестена Горан Голић казао је за "Глас Српске" да сезона кестена углавном почиње средином септембра, али је ове године нешто каснила због велике суше која је смањила род ових шумских плодова.

- Сезона продаје почела пред сам крај септембра. Свакодневно имамо муштерије који купују печени кестен, иако је ове године поскупио. Сто грама ове јесење посластице, која се пече и пакује у папирним врећицама кошта двије КМ - казао је Голић, објаснивши да је цијена скочила због суше и слабијег рода.

Додао је да и поред високих цијена, продаја за сада иде добро.

- Свакодневно велики број пролазника свих генерација током шетње пазаре врућ кестен и углавном се не жале на цијену - рекао је Голић.

Казао је да је дугогодишње искуство показало да је најбољи рецепт за ову деликатесу да се пече тачно седам минута. Голић, који се овим послом бави 25 година, каже да је, осим добре ватре, важан и квалитет кестена.

- Велика је разлика у квалитету и чистоћи кестена, тако да кестен већ годинама набављам само од провјерених добављача - рекао је Голић.

Појаснио је да је пандемија вируса корона утицала на све сфере живота па тако и на продају кестена.

- И поред скупоће и кризе, увијек имамо редовне муштерије. Наш штанд почиње са радом 20 дана раније него код осталих продавача у граду. Зато позивамо суграђане да сврате и пробају најбољи кестен у граду на штанду код "Водовода" - казао је Голић.

Бањалучанка Јелена С. казала је да је велики љубитељ ове традиционалне јесење посластице. Рекла је да не може проћи поред штанда с кестењем, а да не купи порцију ове посластице.

- Уживам да шетам са другарицама и да једемо кестен због препознатљиве ароме и мириса. Некад купим и сиров кестен на пијаци, јер волим да припремим кестен пире, то ми је омиљена посластица - додала је Јелена.

Изузетно хранљив

Горан Голић каже да је домаћи кестен препун храњивих твари, минерала и витамина.

- Одличан је за кости, јер је богат калцијумом, калијумом, магнезијумом и витаминима А, Б и Ц - истакао је Голић.

Кестен садржи само грам масти и мање од 70 калорија на 30 грама. Дневна доза од 85 грама кестена садржи чак 45 одсто дневних потреба организма за витамином Ц. Плод кестена богат је фолатима, а у њему се, осим витамина Ц, налазе витамини Б1, Б2 и Б6 као и фолна киселина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана