Чак и баке воле пирсинг и тетоваже

Aндреа Симанић
Чак и баке воле пирсинг и тетоваже

Све врсте тетоважа и пирсинга радимо готово свакодневно, најчешћи клијенти су нам старости између 25 и 40 година, а најмлађа муштерија нам је била шеснаестогодишња дјевојчица коју смо тетовирали уз пристанак родитеља, док је најстарија била седамдесетогодишња бака која је тетовирала лик своје кћерке.

Рекао је ово "Гласу Српске" власник једног од водећих "tatoo" студија у Бањалуци Игор Пешић.

- Што се тетоважа тиче, у посљедње вријеме Бањалучани тетовирају свашта, не заостаје се за свјетским стандардима. Дијелови тијела на којима се тетовира одређују се по мотиву тетоваже и, наравно, жељи клијента. Најнеобичнија мјеста су глава и лице, јер по гениталијама не тетовирамо - објаснио је Пешић.

Према његовим ријечима, жене су ипак више заинтересоване за пирсинг, мада ни у тетовирању много не заостају.

- Најчешће је то пирсинг на пупку, носу, обрвама, монрое пирсинг и лабрет. Код нас још увијек нема екстремних пирсинга гениталија, колар пирсинга, имплантата и микродермала - истакао је Пешић.

Како он наводи, при тетовирању жене траже њежније мотиве, али по величини тетоважа се полако приближавају јачем полу.

- Даме најчешће бирају цвјетове, лептириће, бубамаре, орнамент са летерингом. Мушкарци се за тетоваже одлучују по свом стилу живота, религијским и другим увјерењима. Неки су пак у свијету музике па траже такве мотиве, остали копирају тетоваже познатих личности... - казао је Пешић.

Још је додао да има и оних који личне моменте из живота, успјеха, туге, среће желе да забиљеже и на свом тијелу.

- Има и оних који тетовирају имена себи драгих особа, али уколико је ријеч о имену емотивног партнера, а ради се о млађој особи, често их покушамо одговорити. Један момак је урадио лик своје супруге, касније се развео па смо му преправљали тетоважу у ђавола. Често радимо те преправке, поготово кад су имена у питању - нагласио је Пешић.

Према његовим ријечима, почетна цијена тетовирања је 70 КМ, а остале цијене зависе од величине слике, компликованости мотива и, наравно, дијела тијела на ком се ради.

- Цијене пирсинга крећу се од 50 КМ па навише - додао је Пешић.

Двадесетпетогодишња Бањалучанка Јелена Мишић каже да има двије мале тетоваже и пирсинг на пупку.

- Пирсинг сам урадила још са 16 година, то ми је некако сексепилно, а тетоваже нешто касније. Ипак, нисам присталица упадљивих тетоважа и оних које се не могу сакрити одјећом, косом или накитом - рекла је Мишићева.

Пирсинг кроз историју

Пирсинг хрскавице ува је обичај настао у Aфрици, Сјеверној и Јужној Aмерици, Индонезији и Индији с циљем да означава љепоту и богатство. Пирсинг обрва и носа код Египћана је био знак краљевске крви. Пирсинг усана је "изум" из Aустралије, Нове Гвинеје, Aфрике, Индије, Индонезије, те сјеверне и јужне Aфрике, као ритуал којим се означавао прелаз из дјетињства у зрелост. Пирсинг носа потиче из Индије, гдје је био симбол љепоте. У 14. вијеку жене у Баварској су стављале златне алке с дијамантом, што се сматрало шармантним, као и у старом Риму, гдје су мушкарци бушили брадавице као доказ храбрости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана