Буковина и пелет најтраженији огрев

Невена Рељић
Буковина и пелет најтраженији огрев

БАЊАЛУКА - Упркос високим љетним температурама многи већ мисле на зиму па припремају огрев. Они што се грију на дрва желе да прве хладноће и сезону ложења дочекају са просушеном буковином па је ових дана и набављају, а према тврдњама трговаца, веома тражено чврсто гориво је и пелет.

 

 

Уједно набавка огрева је међу највећим оптерећењима за кућне буџете па је брига мање ако се шупе на вријеме напуне.  

- Ове сезоне продајем кубни метар храстовог дрвета по цијени од 70 КМ, граб по 75 КМ, а букву по 80 КМ. Цијене су ту негдје као и лани у ово доба.  Потражња није велика, али посла има и радимо скоро без слободног дана -  рекао је један од продаваца огрева који није желио да му објавимо име.

Истакао је да је и на њихово пословање утицао вирус корона па је и то један од фактора који смањује продају.

Све је већа потражња за пелетом, јер су многи прешли на овај вид гријања.

- Ових дана рјешавам набавку огрева. Када подрум напуним пелетом, мирније ћу спавати, јер знам да зимус неће бити хладно. Задовољан сам овом врстом гријања. Истина куповина пећи и развођење цијеви и радијатора по кући је била велика инвестиција, али се исплатила - рекао је становник Петрићевца Бранислав Савић.

Из једне од фирми која продаје пелет казали су да је потражња за овим горивом из дана у дан све већа и да је тренутна цијена тоне 350 КМ. Додали су да од квадратуре објекта који се загријава зависи колико је пелета потребно.

С друге стране купци истичу да су цијене огрева у односу на примања односно пензије и плате превисоке.

- Просјечном раднику и пензионеру је ово један од највећих издатака током године. Коју год опцију да одаберете за гријање, дрво, угаљ, пелет, струја, све је скупо. Дрва сам набавила још прољетос, а сад ме чека куповина угља - испричала је пензионерка из Росуља Душанка Јованић.

Додала је и да поред куповине огревног дрвета ту још има трошкова.

- Ако не купим дрва на грађи која су већ исјечена и исцијепана и сложена у палете онда морам поново да завучем руку у џеп. Цјепанице ваља исјећи, а пошто сам у позним годинама нисам у могућности ни да их сама исцијепам.  Зато сам морала платити цјепача који је узео десет КМ по метру - казала је Јованићева.

Угаљ

Многи грађани користе и угаљ за гријање. Продавци кажу да ове врсте огрева имају довољно, али да потражња није велика. Међутим, очекивања су да ће продаја кренути на јесен, нарочито у периоду када почне ложење. Цијена тоне угља износи од 120 до 140 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана