Буџет Бањалуке скројен за све

Весна Поповић
Буџет Бањалуке скројен за све

Бањалука - Нацрт буџета Бањалуке за 2016. годину, који је тежак 128,2 милиона КМ, усвојен је јуче на засједању градског парламента.

За њега је гласало 19 одборника, док је пет било уздржано и он је већи за 9,5 милиона КМ у односу на ребаланс овогодишњег буџета.

Градоначелник Слободан Гаврановић је рекао да предложени буџет може задовољити све потребе града.

- Буџет је оптимистичан и да би се остварио, потребно је да сви извршавају своје обавезе. Имамо низ мјера за убирање прихода које су показале резултате и које ћемо и убудуће примјењивати - рекао је Гаврановић. Нагласио је да ће приоритет у идућој години бити социјална давања.

- Социјалне потребе не могу бити предмет умањења у буџету већ се трудимо да сваке године обезбиједимо нешто више новца, а тако смо планирали и идуће године. У развој привреде уложићемо око три милиона КМ. Обезбиједили смо и средства за субвенције за запошљавање и самозапошљавање, која су мања у односу на овогодишња и износе 550.000 КМ. Расправа о буџету ће показати да ли ћемо тај износ повећавати или смањивати - казао је Гаврановић. Он је рекао да је за идућу годину планиран и наставак изградње система водоснабдијевања Црног врела и Бањица.

- Наставићемо са реконструкцијом тврђаве Кастел, а планирали смо и средства за санацију крова и фасаде Културног центра Бански двор. У плану је и новац за отварање нових вртића - нагласио је Гаврановић.

Коментаришући примједбе одборника опозиције да је за стручне услуге у 2016. планирано превише новца, Гаврановић је рекао да се планираних два милиона КМ не троши на хонораре или плате.

- Тим новцем се плаћају осигурања радника, возила, поштанске услуге и платни промет - тврди Гаврановић.

Додао је да ће јавност своје мишљење о нацрту буџета града моћи дати током јавне расправе која ће бити од 24. новембра до 4. децембра.

Одборник СНСД-а Драшко Илић рекао је да град има шансу да у идућој години оствари буџет већи од планираног.

- Морамо посегнути за ресурсима које до сада нисмо искористили. Ако би град продао поједине пословне просторе, аутоматски би се остварили приходи у буџету, а смањили расходи за њихово одржавање - казао је Илић.

У вишечасовној расправи одборници опозиције су сматрали да је овако планиран буџет нереалан.

Владимир Мирошљевић, одборник НДП-а, рекао је да се субвенције за запошљавање и самозапошљавање нису смјеле смањивати.

- Боље да су смањили плате запослених у Градској управи. Исто тако, идуће године је за исплату судских пресуда планирано 1,3 милиона марака. Град сваке године превише троши на ту ставку - навео је Мирошљевић.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана