Центар за социјални рад: Број деликвената у Бањалуци ове године у опадању

Независне
Центар за социјални рад: Број деликвената у Бањалуци ове године у опадању

Ове године на подручју града процесуирано је 12 малољетника који су заведени као делинквенти, рекли су за "Независне" у Центру за социјални рад.

Према њиховим ријечима, број малољетних делинквената на подручју града ове године је у опадању.

"У току 2018. године заведена су 34 малољетна делинквента, прошле године 22, а ове до сада 12, што показује да је по нашој евиденцији број у опадању", казали су у Центру за социјални рад.

Додали су да је најмлађе евидентирано овакво дијете имало 14 година.

"Сви евидентирани преступници су од 14 до 18 година. Најчешћи разлози процесуирања малољетних делинквената су: чињење прекршаја и кривичних дјела за која су прописане казне по закону о малољетницима, а најчешће су то крађа и тешка крађа, затим тјелесна повреда, учествовање у тучи, те нарушавање јавног реда и мира", објаснили су у Центру.

Истакли су да се, што се тиче вршњачког насиља, у школама води евиденција о свим ученицима у оквиру Рефералног механизма подршке дјеци.

"Стручни радници Центра за социјални рад сарађују са школама као чланови мултисекторског тима 'Брига о дјеци - заједничка одговорност и обавеза', гдје се износе разни проблеми, па тако и вршњачко насиље", нагласили су у Центру.

Упозорили су да је вршњачко насиље велики проблем друштва и сматрају да га има много више него што се пријављује.

"Најчешће поремећаји дјеце у понашању доводе до вршњачког насиља, које се манифестује кроз вербално, физичко, психичко, социјално и сексуално, као и насиље путем интернета", закључили су у Центру за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана