Бришу зграду из школског дворишта на Старчевици

Весна Поповић
Бришу зграду из школског дворишта на Старчевици

Бањалука - Измјена регулационог плана "Југ 3" за подножје Старчевице којом би у будућности била избјегнута могућност да стамбена зграда никне у дворишту Основне школе "Бранко Радичевић" биће на сједници Скупштине града 6. јула. Иницијативу за промјене упутио је Савјет родитеља ученика поменуте школе.

Директор ОШ "Бранко Радичевић"  Дарија Мићић је рекла да би се уколико Скупштина града донесе одлуку о измјени регулационог плана дио земљишта био враћен овој образовној установи.

- Према тренутном регулационом плану који је усвојен 2005. године на простору западно од школе планирана је изградња зграде. На иницијативу савјета родитеља тражили смо да се тај проблем ријеши. Нисмо жељели да дођемо у ситуацију да евентуалним спровођењем тог документа у пракси једног дана добијемо зграду у нашем дворишту - казала је Мићићева.

С обзиром на то да ова школа има превелики број ученика али не и довољно учионица Мићићева је нагласила да би усвајањем измјена регулационог плана била отворена могућност да се у будућности дограде нове учионице или спортски садржаји.

- У плану јесте доградња и она је потребна али када ће то бити могуће тешко је рећи. За сада немамо обавјештења из Министарства просвјете и културе РС да постоји обезбијеђен новац за ту намјену.  Чак и ако у неко догледно вријеме не дође до проширења капацитета школе наши ученици бар могу бити сигурни да ће имати двориште са зеленом површином у којем могу провести вријеме у игри и дружењу  на великом одмору - казала је Мићићева.

И у Одјељењу за друштвене дјелатности су објаснили да су измјеном РП "Југ 3" жељели сачувати земљиште као би га школа могла употријебити за своје потребе.

Сматрају да је најбоље рјешење за растерећење ове школе изградња новог објекта у насељу Ада, чиме би се драстично смањио број дјеце. 

У Министарству просвјете и културе су рекли да у овој години нису предвиђена средства за доградњу ОШ "Бранко Радичевић".

- Имамо захтјеве за доградњу објекта због великог броја ученика али и захтјев грађана Аде за изградњу нове школе у том насељу. У складу са могућностима и расположивим средствима, Министарство ће настојати да подржи овакве иницијативе у сарадњи са Градом - рекли су у ресорном Министарству.

Без продуженог боравка

У ОШ "Бранко Радичевић" ће идуће школске године због великог броја ученика просторију предвиђену за продужени боравак ђака претворити у учионицу. Како је раније објаснила директор Дарија Мићић то је било  једино рјешење јер су уписали 248 првачића а у предметној настави добијају једно одјељење више.

- Старчевици и дијеловима града који  гравитирају нашој образовној установи потребна још једна школа. Имамо више од 1.600 ђака и само са новим објектом може бити ријешен проблем - казала је Мићићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана