Божана Шљивар: Повећати обухват обвезника пореза на непокретности

Срна
Божана Шљивар: Повећати обухват обвезника пореза на непокретности

Бањалука - Начелник бањалучког Одјељења за финансије Божана Шљивар изјавила је да ће Градска управа у овој години појачати активности на повећању обухвата обвезника пореза на непокретности у намјери да идентификује непријављену имовину и на тај начин обезбиједи новац за реализацију бројних инфраструктурних пројеката на подручју града.

Она је у изјави за Срну прецизирала да је Бањалука покренула пилот-пројекат “Ширење обухвата обвезника пореза на непокретности”, који ће, између осталог, подразумијевати и теренску контролу с циљем идентификовања непријављене имовине.

Шљиварева каже да је дугорочни циљ раст прихода, без повећања пореских стопа, односно да се обезбиједи да сви обвезници буду уписани у Фискални регистар непокретности и извршавају своје законске обавезе, односно да плаћају порез на непокретности који је изворни приход локалних заједница.

Иако је, из године у годину, евидентан континуиран раст прихода од пореза на непокретности, Градска управа има намјеру да активније управља процесом прикупљања једне од најзначајних врста прихода јединица локалне самоуправе.

Према подацима Одјељења за финансије, у прошлој години је по овом основу наплаћено 9,5 милиона КМ, што је за 23 одсто више у односу на 2017. годину.

Шљиварева каже да се из овог пореза финансира изградња и реконструкција градске инфраструктуре - саобраћајница, мостова, водовода, вртића, уређење зелених површина, одржавање хигијене града и слично.

“Иако је ријеч о властитом приходу општина и градова, према прописима, послове наплате, контроле наплате и принудне наплате врши Пореска управа. Општине и градови имају обавезу да обавјештавају Пореску управу о непријављеним непокретностима које се налазе на њиховој територији”, појаснила је Шљиварева.

Она је позвала све власнике некретнина на подручју Бањалуке који до сада нису пријавили своје некретнине у Фискални регистар непокретности код Пореске управе, да то учине у што краћем року.

“Не само да је ријеч о извршавању законске обавезе, него се тиме прикупљају средства, која би требало, уз остале приходе, да обезбиједе финансирање развоја Бањалуке као модерног, европског града угодног за живот свих његових становника”, нагласила је Шљиварева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана