Борба мјештана Мањаче уродила плодом: Вода у славинама, лакше се дише

Милош Васиљевић
Борба мјештана Мањаче уродила плодом: Вода у славинама, лакше се дише

БАЊАЛУКА - Борба мјештана на платоу Мањаче да поново добију воду уродила је плодом и коначно могу да одахну, јер више не морају кубурити са сувим славинама.

Мјештани Стричића, Павића и околних мјеста били су данима без капи воде, што је и резултирало мирним протестима како би скренули пажњу надлежних да живе у нехуманим условима.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Стричићи Раде Божић рекао је за “Глас Српске” да сада “лакше дише”, али, с друге стране, да је тужно што се у 21. вијеку прича о води, путевима и струји.

Он додаје да имају проблеме за ове три ставке гдје предњачи вода.

- Ово је први пут у историји да су цијеви биле празне. Сада је пронађено привремено рјешење, а из “Водовода” су нам рекли да ће до трајног рјешења доћи за два до три мјесеца, те да ће у уторак послати све то према Скупштини града да се овај велики  проблем ријеши - рекао је Божић.

Како каже,  у сриједу вече и четвртак било је муља и каменца, јер су цијеви биле блокиране, те да је сада стање нормализовано.

 - Највећи проблем је био људима који имају велике фарме, замислите некога ко има 50 крава и да нема воду. Тешко је било свима и незамисливо је да се бавите било којом дјелатношћу, а да немате воде - рекао је Божић додавши је велики проблем и струја јер и по пет, шест пута дневно нестаје.

С друге стране, из “Водовода” су дали све од себе да поправе стање на терену, што су и урадили. Директор овог предузећа Предраг Дудуковић рекао је за “Глас Српске” да су учинили све што је било у њиховој моћи да стабилизују систем и да људи имају воду.

 - Становници платоа Мањаче сада имају поново воду. Ипак, опет је то краткотрајно рјешење, јер постоји могућност да ће у случају када дође до нестанка електричне енергије и квара на пумпама доћи до поремећаја. Оно што је сигурно, не би требало да буде као што је било до сада   - рекао је Дудуковић.

Према његовим ријечима, трајно рјешење проблема је потпуна реконструкција изворишта Бањица и замјена свих пумпи.

-  Док се то не уради, не можемо очекивати трајно рјешење. Када нема отказивања пумпи или несташице струје, све је уреду, али чим дође до искакања једне или двије пумпе, у проблему смо - рекао је Дудуковић.

Како каже, већ су упутили допис граду.

- Јасно је шта треба да се уради, колика је вриједност инвестиције, не нама, него вриједним људима који живе на платоу Мањаче -  рекао је Дудуковић који је нагласио да је 800.000 марака потребно да се овај проблем ријеши.

Подсјетимо, због лошег водоснабдијевања мјештани су прије десетак дана разговарали са Дудуковићем и представили му проблеме, те нагласили да више не желе да чекају ни дан.

Тада су истакли да је већина платоа Мањаче без воде, мјештани се купају водом из лавора, а канистерима и цистернама поје стоку.

- Немамо основне услове за живот, а то су вода и струја. Апелујемо на надлежне да се овај проблем ријеши, јер испаштају  домаћинстава. Овдје су остали људи који живе од свог рада, они морају имати основне елементарне услове - рекао је Божић.

Овим путем, како каже, апелује на све нивое власти да се нађе 800.000 марака како би се ријешио проблем Бањице.

- Ако се проблем не ријеши, идемо са стоком испред “Водовода” и Градске управе. За седам дана ако не добијемо нормалне услове, спремни смо на овакав потез - казао је Божић.

Скупштина

Према ријечима Раде Божића, добро би било да људи са Мањаче присуствују скупштинском засједању.

- И то из више разлога би било добро да будемо тамо када се буде дискутовало на ову тему, да видимо ко су одборници који неће подржати ово ако има таквих. Уз то, требало би и да додатно појаснимо о чему је ријеч, јер је било пуно малверзација до сада  - рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана