Без страха на висини задатка

Маја Станојевић
Без страха на висини задатка

БАЊАЛУКА - Да се са страхом може носити позитивно, те користити као подстицај, примјер су бањалучки “спајдермени” због чијих вјештина прања прозора на великим висинама гледање на панораму Бањалуке постаје право уживање.

Овим и многим другим радовима на висини искусни алпиниста Душко Блажић бави се дуги низ година. Према његовим ријечима, посао прања прозора не допушта погрешан корак, а “обичним” радницима се заврти у глави, те само ријетки смију крочити тамо гдје они доспију.

- Многи овај посао сматрају екстремним, али ми као људи волимо помјерати границе познатог и побјеђивати сами себе. Пењање пружа ужитак покрета, осјећај ризика, налет адреналина, те понос након сваког успјешно завршеног посла - казао је Блажевић.

Додао је да је највећи проблем са којим се суочавају непланирани вјетар који радницима приреди велике неугодности.

- Екстремно вријеме чини овај посао правим изазовом. Једном приликом нас је задесио “дивљи” вјетар који нас је бацао и носио на све стране, па смо у тим ситуацијама имали осјећај да возимо параглајдер. Дугогодишњим искуством и честим понављањем сличних ситуација научили смо да страх весело носимо са собом - истакао је Блажић.

Како каже, човјек треба свим срцем да воли овај посао и да посједује вјештине како би био безбједан.

- Радници морају проћи обуке и вишемјесечне курсеве прије него што им буде дозвољено пењање на зграде или неке друге високе објекте. Човјек који се одлучи на овакву врсту посла треба да у себи има жељу за адреналином, те да константно тражи нове и веће изазове - истакао је Блажић.

Да је ово атрактиван и занимљив посао, говоре погледи и дивљење пролазника када уоче “спајдермене” на зградама.

- Било је необичних ситуација када су једног љета сви људи, умјесто да се купају и сунчају, дошли да нас посматрају јер смо им били атракција. Како бисмо их још више заинтересовали, почели смо да радимо акробатске покрете. Многи су након тог догађаја почели да долазе на обуке - са осмијехом је закључио Блажић.

Његов колега Драган Матић каже да се техника и средства за прање прозора на тлу и висини не разликују много и да је најважније да је поглед бистар кроз чисто стакло.

- У неким ситуацијама користимо дизалицу за обављање посла. Уз помоћ те руке може да се добаци и на 28 метара висине - рекао је Матић.

Могућности

Душко Блажић након дугогодишњег бављења планинарењем и пењања на бројне врхове на подручју бивше Југославије и Европе истиче да је код извођења радова на висини увијек присутна одређена доза треме као и осјећај колико је човјек минијатуран када је на висини већој од 50 метара.

- Тај страх је присутан у мјери да натјера човјека да буде свјестан својих могућности - рекао је Блажић за “Глас Српске” .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана