Без "канџи" за непрописно паркирање у Бањалуци од сљедеће седмице

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Сљедеће седмице почеће примјена нове праксе у Бањалуци према којој више неће бити "канџи" за непрописно паркиране аутомобиле, него ће они који направе ову врсту прекршаја имати могућност да у року од седам дана плате казну дупло јефтиније.

Скупштина Града Бањалука је на посљедњој сједници усвојила измјену Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима града Бањалука у дијелу који је предвиђао да се возило блокира направом за блокирање точкова ако није плаћена карта за паркирање.

"Возачи који не буду платили карту за паркирање добијаће на кућну адресу прекршајне налоге у висини од 40 КМ, а у случају плаћања у року од седам дана наведени износ ће бити упола мањи", појаснили су из Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука.

Истичу да су досадашњом мјером блокирања возила, поред директног новчаног санкционисања, возачи били изложени и изгубљеном времену које је неопходно за вршење уплате као и чекања радника који врше деблокирање, а које може потрајати јер се често дешава да већи број возача у релативно кратком временском периоду зове да се изврши деблокирање.

"Осим тога, возило које је блокирано онемогућава другим возилима да користе паркинг мјесто чиме се директно нарушава квалитет пружања услуге у стационарном саобраћају, односно смањује се обрт и обим паркирања", додали су у овом одјељењу.

Истичу да ће предвиђеном измјеном бити повећан број контролисаних возила што ће директно утицати на квалитетније регулисање стационарног саобраћаја као саставног дијела саобраћајног система Бањалуке. Додали су да блокирање и даље остаје као мјера за возила која нису регистрована на територији БиХ.

"Такође, како би возач био информисан да ће добити прекршајни налог за неплаћање паркинга, за вјетробранско стакло ће му бити остављена обавијест да је његово возило контролисано у тачно наведено вријеме, те да је уочено да није извршена уплата паркирања или је истекао период за који је плаћено паркирање", навели су из овог одјељења.

Додали су да ће на обавијести бити наведен и број за рекламацију у року од 24 часа ако је возач случајно погријешио један број приликом укуцавања регистрације свог аутомобила у систем СМС наплате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана