Бесплатан превоз за све пензионере у Бањалуци, ево како да се пријавите

ГС
Бесплатан превоз за све пензионере у Бањалуци, ево како да се пријавите

БАЊАЛУКА – Бањалучки пензионери, као и сва друга лица старија од 65 година већ од данас могу веома једноставно предати захтјев и остварити право на доживотну картицу за бесплатан јавни превоз.

Рекао је ово данас градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

-Бесплатан превоз за 48.000 грађана постаје реалност. Ово је историјски и важан дан за Бањалуку. Пуне три године посвећено смо радили на томе да обезбиједимо бесплатан превоз за 48.000 грађана. Овом системском мјером бити обухваћени пензионери, али и лица старија од 65 година. Мандат сам започео обећањима, а завршавам дјелима и на то сам поносан – казао је он.

Позвао је све пензионере и лица старија од 65 година да се пријаве и остваре своје право.

Замолио је грађане за стрпљење, напоменувши да ће за издавање картица и спровођење ове мјере бити потребно вријеме.

Како је појаснио, посебно је поносан што је пензионерима кроз ову мјеру, умјесто једнократне обезбијеђена доживотна подршка.

– Крајње је вријеме да пензионери престану да живе од једнократних помоћи у изборним годинама и да се раде конкретни кораци ка бољим условима живота најстарије популације. Наша рјешења нису једнократна, него доживотна и начин на који радимо у Бањалуци може да буде примјер свим другима- казао је Станивуковић.

Градоначелник је такође подсјетио, да осим пензионера, бесплатан превоз у граду имају ђаци и студенти из вишечланих породица, те дјеца без родитељског старања.

Координатор пројекта за спровођење мјере бесплатног јавног превоза Тања Палачковић истакла је да први пут у историји Бањалуке, али и Републике Српске пензионери ће добити бесплатан јавни превоз.

-Поносна сам што мјере Града обухватају наше суграђане свих генерација, од рођења до треће животне доби и што је Бањалука примјер свим другим локалним заједницама – казала је она.

Она је искористила прилику да позове све пензионере да предају захтјев за добијање доживотне картице за бесплатан превоз.

-Сви пензионери који желе искористити право на бесплатан јавни превоз, потребно је да у просторијама бившег Војног одсјека, Удружења пензионера Града Бањалука у Грчкој улици, али и у просторијама свих мјесних заједница уз попуњен захтјев приложе: двије фотографије, копију личне карте, увјерење о пребивалишту и чек од посљедње пензије. Када је ријеч о лицима старијим од 65 која немају пензију, умјесто чека од пензије потребно је да приложе овјерену изјаву да не уживају пензију овдје нити у иностранству – казала је она.

Предсједник Удружења пензионера Зоран Улетиловић изразио је велико задовољство што су пензионери дочекали дан када ће им бити бесплатан јавни превоз.

-Сваки пензионер ће на овај начин остварити одређене уштеде, што је отприлике износ у висини од једне пензије годишње – рекао је Улетиловић.

Једна од пензионерки Госпана Јокановић изразила је велико задовољство што ће превоз бити и потпуно бесплатан.

-Градоначелник Станивуковић је испунио свако обећање које је до сада дао. Пред нама су први пут дјела. Били смо задовољни и са тим што смо имали повољнији јавни превоз, али потпуно бесплатан превоз свакако је још већа олакшица – казала је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана