Бескућници у Бањалуци радије бирају улицу

Невена Бунић
Бескућници у Бањалуци радије бирају улицу

Бањалука - У Прихватној станици за одрасла и стара лица ове године боравило је 28 бескућника, а већина њих самовољно је напустила ову установу.

Тренутно у овој установи борави једно лице, потврдила је главна медицинска сестра Нада Јукић.

- Међу корисницима су најчешће лица затечена у скитњи или у стању социјалне потребе која су већ боравила у Прихватној станици. Чим наступе хладноће, они поново траже смјештај код нас, а послије извјесног времена самоиницијативно одлазе због тога што не желе да буду ограничени. Овдје постоје правила која се морају поштовати. Код бескућника је најчешће такав ментални склоп по коме они радије бирају улицу него уређен систем. Ипак, када захлади они нас сами потраже и зато их је највише у зимским мјесецима - истакла је Јукићева.

Додала је да у Прихватној станици бивају смјештене особе различитих старосних доби.

- То су обично лица затечена у алкохолисаном стању, под дејством наркотика, жртве насиља у породици, изгубљени усред деменције или менталне ретардације - казала је Јукићева.

У Центру за социјални рад кажу да лица затечена у скитњи и стању социјалне потребе бораве свега пет дана у овој установи, а само у изузетним случајевима 30 дана. Након тога, имају опције да се врате породици, у матичну општину или у установе социјалне заштите које им буду одређене.

- Најчешће се поново врате на улицу. У току 2015. године имали смо 39 лица: 13 жена и 26 мушкараца. Њих девет је враћено у мјеста гдје имају пријављен боравак, три лица су преминула, четворо је пронашло смјештај у установама социјалне заштите, троје је послато на лијечење, а њих 20 је самовољно напустило Прихватну станицу - рекла је директор Центра за социјални рад Вера Сладојевић.

У смјештање бескућника у Прихватну станицу укључено је више јавних институција.

- Полиција у сарадњи са Хитном помоћи и Центром за социјални рад помаже нам у идентификовању лица. Смјештај обезбјеђује ЈУ Дом за стара лица, а Центар за социјални рад плаћа трошкове смјештаја. Корисници у Прихватној станици имају изузетне услове, од хране и смјештаја до здравствене заштите - додала је Сладојевићева.

Искоришћеност

Прихватна станица за одрасла и стара лица затечена у скитњи ради у склопу Геронтолошког центра који се налази на Петрићевцу.

- У станици има мјеста за максимално 10 особа. У току прошле године био је искоришћен 188 дана - рекли су у Центру за социјални рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана