Бескућници траже склониште и топлу ријеч

 Милош Васиљевић
Бескућници траже склониште и топлу ријеч

БАЊАЛУКА - Хладни јесењи дани повећали су број оних који немају кров над главом да бијег и уточиште од ниских температура потраже у Прихватној јединици у оквиру Геронтолошког центра на Паприковцу, гдје уз оброк и кревет добију пажњу и топлу ријеч.

Према ријечима директора ове установе Винка Лолића, капацитет је осам лежајева, али се увијек нађе кревет више ако се јави потреба, а то је посебно изражено у хладним данима.

Он је подсјетио да је уговор између Геронтолошког центра и Центра за социјални рад потписан 2005. године и да представља спас за људе који су препуштени сами себи. Поручује да је Прихватна јединица за бескућнике у сваком тренутку на располагању људима које живот није мазио.

- Сви они добију смјештај и остало. Трудимо се да нађемо рјешење да нико не буде на улици. Наши потенцијали нису бесконачни, али увијек ћемо људе у невољи збринути док не нађу трајно рјешење. Касније 95 одсто њих постају наши трајни корисници - рекао је Лолић.

Према његовим ријечима, бескућници се током цијеле године јављају. Ипак, већ традиционално, зими је потреба за топлим домом највећа.

- Имамо кориснике и током љета, мада у овим хладним јесењим, а посебно зимским данима, долази све више људи са улице. Спремни смо да збринемо све оне којима то треба. То су углавном људи који немају смјештај, стан и било какву имовину. Често нам дођу и алкохоличари - рекао је Лолић.

Лолић наглашава да њихови корисници нису само из Бањалуке.

- Осим наших суграђана имамо бескућнике и из других градова па и држава. Имали смо и људе из Хрватске и Србије који су били у скитњи овдје па смо им пружили смјештај достојан човјека, а све у сарадњи са Центром за социјални рад - рекао је Лолић за “Глас Српске”.

Предсједник удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић наглашава да бескућници често уточиште траже и код њих. Ипак додаје да се код њих могу само окријепити и угријати те да не могу ту преспавати, јер немају основа за такво нешто.

- На десетине бескућника долазе код нас. Имамо сада једног који је чак донио и ствари па сам му морао објаснити да не може ту спавати. Не дај Боже, може запалити зграду или нешто слично, кажемо му да може остати до 16 часова да се мало окријепи, попије чај и нешто поједе - рекао је Субашић и додао да су људи у невољи, а зима са собом носи и додатне потешкоће.

Роми

Предсједник УГ “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић каже да све већи број Рома долази до њих тражећи помоћ, али су ту они беспомоћни.

- Донедавно је било доста и Рома код нас. Дођу, купају се, мало спавају. Ту су и наши суграђани што су на улици или су њихови објекти гдје живе неусловни. Уз то немају ни огрев, а о струји да не причам. Помагаћемо и даље људима у невољи - рекао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана