Бербом кукуруза славе вијек постојања: Пољопривредна школа његовањем традиције обиљежава рођендан

Јана Кезић
Бербом кукуруза славе вијек постојања: Пољопривредна школа његовањем традиције обиљежава рођендан

БАЊАЛУКА - Пољопривредна школа Бањалука посебна је по много чему, а оно чиме се нарочито поносе њени ученици и професори јесте вишедеценијска традиција. Изњедрила је многе успјешне генерације и то чини већ читав вијек.

Директор ове образовне установе Бојан Бакал рекао је за “Глас Српске” да је у школи све у знаку великог јубилеја.

- Свечаном академијом у Банском двору, почетком новембра обиљежићемо 100 година постојања школе. Поводом значајног јубилеја уприличићемо и разна такмичења, која ће бити одржана наредног мјесеца - истакао је Бакал.

Додао је да ће организовати надметање у традиционалној берби кукуруза те да ће бити позвани ђаци пољопривредних школа у Српској, као и ученици из Србије и Словеније.

- Ученици ће ручним начином брања кукуруза, кроз дружење и забаву, уједно његовати традицију - нагласио је Бакал.

У част 100. рођендана школе биће уприличене изложбе, занимљива предавања, као и такмичење у калемљењу.

Према Бакаловим ријечима, од наредне школске године планирају да уведу два нова занимања, фитосанитарни техничар и техничар нутрициониста. Осим тога настојаће да промијене називе појединих смјерова, са жељом да их прилагоде данашњем времену.

Бакал је казао да ће још више радити на промоцији занимања и школе.

- Производња хране је нешто без чега не можемо и то је једна од стратешких грана у Српској. Суштина је да имамо што здравију храну и што квалитетнији производ те да ђаке научимо да размишљају у том правцу - казао је Бакал.

Према уписној политици, како каже, дјеца нису свјесна важности квалитетне хране.

- За одређена занимања требало би да буде огромно интересовање ученика, а ми имамо одјељења на граници опстанка са по 16 или 17 ђака - казао је он.

Томе свједочи и податак да се у овој школској години уписало свега 110 ученика, и то три занимања четвртог степена, односно ветеринарски и прехрамбени техничар те агротехничар.

- За занате месар и пекар смо формирали мала одјељења од по 12 ученика, а за шта смо добили сагласност Министарства, јер је ријеч о дефицитарним занимањима - казао је Бакал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана