Бањалуку посјетило дупло више туриста него 2019. године

Јелена Танацковић
Бањалуку посјетило дупло више туриста него 2019. године

БАЊАЛУКА - Љетна туристичка сезона, која је при крају, биће рекордна, а према подацима градске Туристичке организације, током седам мјесеци 2022. забиљежено је готово дупло више посјетилаца него 2019. године, која се сматрала најбољом до сада.

Рекла је ово за “Глас Српске” директорица Туристичке организације града Бањалука Драгана Вуклиш и додала да је туристички промет у Бањалуци, од јануара до јула 2022. године, повећан за 100,77 одсто што се тиче долазака, односно 97,46 одсто што се тиче ноћења, у односу на исти период у претпандемијској 2019. години.

- У мају, јуну и јулу 2022. имали смо тенденцију раста по ноћењима, што је у поређењу са прошлом годином, видно повећање. Према статистичким подацима, у досадашњем дијелу 2022. године евидентирано је 48.169 долазака или 91,37 одсто више него у истом периоду 2021. године, односно укупно 74.957 ноћења - рекла је Вуклиш.

Истиче да је у највећем граду Српске порастао и број ноћења.

- Услуге смјештаја на подручју града пружају хотели, мотели, хостели, преноћишта, собе за изнајмљивање и сеоска домаћинства смјештајног типа са укупно 2.053 регистрована лежаја - каже Вуклиш и додаје да остварени приход града по основу боравишне таксе до краја августа ове године износи скоро 156.000 КМ.

Као и ранијих година, туристи у Бањалуку долазе махом из земаља региона, међутим, ове године је њихов број вишеструко већи. Током седам мјесеци ове године град је посјетило 27.730 страних и 20.439 домаћих туриста, док је у истом периоду прошле године било 12.064 страних и 13.107 домаћих посјетилаца.

- Очекујемо да ће ова година бити рекордна по броју туриста. Било их је из далеких држава свијета, као што су Индонезија, Тајланд, Кина, Јапан, Монголија... Ипак, највећи број посјетилаца дошао је из Србије и земаља западне Европе - казала је Вуклиш. 

Додала је да су бројни садржаји које Бањалука нуди гостима.

- Туристи су највише заинтересовани за разгледање града, обиласке знаменитости, рафтинг на Врбасу, догађаје и анимације у етно-туризму - казала је Вуклиш.

Како је нагласила, ове године у Бањалуци је било доста дешавања која су такође била привлачна туристима.

- Истакла бих “Бањалучко љето”, које је забиљежило веома добру посјећеност, што нам је изузетно драго и даје подстрек да сваке године напредујемо са бољим садржајем - рекла је Вуклиш.

Змијањски маратон

Трећи по реду “Змијањски маратон 2022” на Мањачи биће одржан од 9. до 11. септембра, а до сада се за ову манифестацију пријавило око 120 учесника.

- Имамо двије стазе, од којих је једна “Јазавац скајрејс”, дужине 23 километра и мању стазу од 14 километара “Идеш ли, роде”. Новина је дјечја трка “Еко Змијањче” - казали су из Удружења “Козара ултра трејл”, организатора овог догађаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана