Бањалука: Зетови из Индије, снајке из Русије

Јасмина Перишић
Бањалука: Зетови из Индије, снајке из Русије

Бањалука - Свадбена звона у граду на Врбасу у посљедње двије године звонила су за широку лепезу иностраних држављана. Пред матичарима града Бањалуке на вјечну љубав заклело се 27 држављана Њемачке, Русије, Украјине, Шпаније, Холандије, Пољске, Ирске…, али и Камеруна, Индије и Новог Зеланда.

Стручни сарадник за административно-техничке послове у Градској управи Косана Топаловић рекла је да је у овом временском периоду само на подручју града, без мјесних канцеларија, било 17 младожења са страним пасошем, који су животне сапутнице пронашли међу нашим суграђанкама.

- Ни наши младићи не заостају, па је Бањалука добила чак 10 невјеста из страних земаља - рекла је Топаловићева.

Она је нагласила да највише страних младожења долази из европских земаља и то углавном из Њемачке, док младенке из Русије и Украјине бирају наше момке.

- Од четири њемачка држављанина који су код нас склопили брак, била је само једна млада Њемица, док су из Русије стигле три невјесте, а из Украјине двије - казала је Топаловићева.

Додала је да су Холандија и Шпанија дале по два бањалучка зета, док је из Пољске и Ирске у протекла 24 мјесеца стигла по једна снајка.

- Са Бањалучанкама овдје у срцу Републике Српске вјенчали су се и по један Словак и Британац, а судбоносно "да" овдје су рекли и Швеђани, Швајцарци и Американци - рекла је Топаловићева.

Нагласила је да је интересантно да су љубави свог живота у граду на Врбасу пронашли и држављани Камеруна, Новог Зеланда и Индије.

- Процедура склапања интернационалних бракова није компликована, али се мора утврдити идентитет младенаца и њихов тренутни брачни статус. Ако брак закључује странац које не познаје језик по којем се обавља службена церемонија закључења брака, неопходно је присуство овлашћеног преводиоца - казала је Топаловићева.

Према њеним ријечима, у ових 27 интернационалних бракова се не убрајају лица рођена у Републици Српској и БиХ који су стекли држављанства других земаља, а склапају бракове овдје.

- Град нема прецизне податке о нашим људима који живе у иностранству, а овдје склапају брак јер они углавном имају двојно држављанство и углавном склапају брак као наши држављани - истакла је Топаловићева.

Свадбе

У већини градских свадбених салона кажу да нису организовали свадбе за странце, осим у случајевима када је ријеч о нашим људима који живе у иностранству.

- Странци вјероватно свадбу праве и у својој земљи. Не сјећам се да је било таквих случајева посљедњих година, нити неких посебних захтјева када су музика, мени и украшавање сале у питању - рекао је шеф сале у хотелу "Босна" Илија Басало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана