Бањалука: За станове борачких категорија 245.000 КМ

Данијела Стоканић
Бањалука: За станове борачких категорија 245.000 КМ

Бањалука - За стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида из буџета града од почетка године издвојено је око 245.000 КМ.

Како су објаснили у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту, од укупног износа 195.000 марака је издвојено за стамбено збрињавање десет породица погинулих бораца и четири РВИ прве и друге категорије.

- На име субвенција за одобрења за грађење за седам породица погинулих и 33 борца и ратна војна инвалида додијељено је 50.000 марака. Међутим, за ове намјене до краја године планирано је да буде додијељено још 85.500 КМ - рекао је начелник овог одјељења Миленко Вучета.

Додао је да је град и у протеклом периоду из властитог фонда и изградњом стамбених јединица максимално помагао корисницима права из области борачко-инвалидске заштите, иако је то обавеза Владе Републике Српске.

- У склопу обавеза које су утврђене програмима и протоколима град је извршио све своје обавезе у вези са реализацијом потпуног стамбеног збрињавања борачких категорија становништва. Обезбиједили смо грађевинско земљиште, изведбену документацију, одобрења за грађење, инфраструктурне прикључке, вањско уређења, технички пријем и друго - појаснио је Вучета.

Осим тога, цијенећи највећи допринос ових категорија град редовно обезбјеђује додатни новац за ове намјене.

- Члановима породица погинулих бораца и РВИ прве и друге категорије са 100 одсто инвалидитета ове године биће додијељена бесповратних средстава - казао је Вучета.

Додао је да се дио расположивог новца додјељује за субвенције грађевинских дозвола.

Предсједник Градске организације породица погинулих и несталих Станислав Бркић истиче да се из године у годину све мање новца издваја за борачку популацију.

- Ранијих година у ове намјене град је издвајао и до четири милиона. Од тога 80 одсто ишло је за стамбено збрињавање. Ове године у те намјене је издвојено 1.700.000 КМ за све потребе - рекао је Бркић.

Додао је да је остало још 120 породица погинулих бораца и РВИ које чекају на стамбено збрињавање.

Ада

Према ријечима Станислава Бркића до краја године биће усељива и 142 стана у новоизграђеним зградама у насељу Ада.

- Извођач је обећао да ће до првог новембра предати кључеве зграда инвеститору, након чега слиједи уређивање прилаза, па усељење - рекао је Бркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана