Бањалука: За чишћење потока и ријека 410.000 КМ

Д. Стоканић, Ј. Перишић
Бањалука: За чишћење потока и ријека 410.000 КМ

Бањалука - Из градске касе издвојено је 410.000 КМ за чишћење корита ријека и потока од наноса које су изазвале поплаве.

Како кажу у Градској управи, радови на чишћењу потока и ријека повјерени су предузећима "Грађење Ђурић" и "Еко еуро тим". Радови су већ завршени у насељу Дебељаци, гдје је приоритет Бијели поток, те Кочићев поток у Зеленом виру. Нагласили су да су радови углавном подијељени по сливовима.

- Чистићемо слив Кочићевог потока, Бијелог потока, Ђурђевца, Јуларца, те сливове потока на територији мјесних заједница Српске топлице, Карановац, Петрићевац, Лауш и Побрђе - рекли су у Градској управи.

Када су у питању ријеке, у Градској управи кажу да Широка ријека има одроне обала, као и Гомионица, Швракава, Иваштанка, али чистиће се и наноси у Врбањи и Врбасу.

- Треба истаћи да наноси у ријекама нису критични у тој мјери  као у потоцима - казали су у Градској управи.

Корито потока који протиче кроз Српски Милановац још није очишћено од смећа и муља који су водене бујице нанијеле у августовским поплавама, а мјештани кажу да су више пута указивали на овај проблем.

Пензионерки Борки Ђекић, која живи у Поткозарској улици у овом насељу, вода из потока помијешана са канализацијом долазила је до кућног прага и сваки пут за собом остављала отпад и муљ.

- Сав отпад и муљ из потока излили су се у двориште и прекрили поврће. Падом водостаја отпад и муљ су остајали како у дворишту, тако и низводно на обалама, па тако већ мјесецима стоје - пожалила се Ђекићева и додала да њен супруг редовно чисти поток колико је то могуће.

- Потребне су машине које ће скинути талог који је наношен годинама - казала је она.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић рекао је да ће у акцији чишћења потока на подручју града за 15 дана бити очишћен и овај поток.

Мост

Зоран Новаковић је рекао да је Градска управа послала захтјев Министарству одбране БиХ како би у што краћем року у насељу Српски Милановац био постављен понтонски мост.

- Чекамо одговор из министарства, јер постоји могућност за постављање оваквог моста, преко којег би се могао и саобраћај одвијати - рекао је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана