Бањалука: Високе температуре напуниле амбуланте

Весна Поповић
Бањалука: Високе температуре напуниле амбуланте

Бањалука - У амбулантама је, због необично високих температура за ово доба године, повећан број пацијената са респираторним инфекцијама.

У Дому здравља су нам рекли да је углавном ријеч о блажим вирозама и прехладама.

- Број пацијената је већи, али нема разлога за панику јер нису у питању пацијенти који показују симптоме грипа - рекли су у Дому здравља.

Као један од могућих разлога за повећање броја пацијената наводе високе температуре ваздуха које су "превариле" бројне грађане.

- Температуре ваздуха ујутро и у вечерњим часовима су и даље доста ниже него у току дана, тако да велики број суграђана није био адекватно обучен - навели су у тој здравственој установи.

Савјетују грађанима да имунитет ојачају уношењем свјежег воћа и поврћа које је богато витамином Ц, јер је он најбоље средство за јачање имунитета, те да не узимају антибиотике на своју руку.

- Такође препоручујемо узимање меда, затим провјетравање просторија, те појачане хигијенске мјере, чешће прање руку, одржавање хигијене просторија и слично - навели су у Дому здравља.

И Бањалучани који се боре против прехладе труде се да оздраве комбинујући домаће рецепте и лијекове које могу добити без рецепта.

Љубица Абутовић је рекла да доктору иде ако мора.

- Пошто немам температуру, пијем доста чаја или исциједим један лимун, додам кашичицу меда и то попијем - објаснила је она. Сличне рецепте за борбу против прехладе употребљава и Цвијета Новаковић.

- Тренутно сам здрава, али имам двоје дјеце које до сада, нажалост, није заобишла ниједна прехлада па тако ни овај пут. Пију доста течности и узимају витамине, а као и сваке године водићу их на превентивну вакцинацију против сезонског грипа - рекла је Новаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана