Бањалука: У средњим школама мјеста за 2.412 ђака

Данијела Стоканић
Бањалука: У средњим школама мјеста за 2.412 ђака

Бањалука - Свршене основце у Бањалуци ове године очекује 2.412 слободних мјеста у 97 одјељења 12 државних средњих школа. Према плану уписа за школску 2015/2016. годину, највећи број ученика биће уписан у Техничкој школи, која ученицима нуди 13 занимања у три струке.

Како су објаснили у Министарству просвјете и културе Републике Српске, у Техничку школу биће уписана 442 ученика.

Портпарол ресорног министарства Бранка Рогач изјавила је да је школске 2014/15. године уведено шест нових занимања и то три у оквиру струке машинства и обраде метала, која ће ученицима бити на располагању и на јесен.

- Умјесто смјера машински техничар прошле године смо увели два нова занимања четвртог степена, и то машински техничар за компјутерско конструисање и машински техничар за возаче и моторна возила. Осим тога, и једно ново занимање трећег степена, а то је механичар грејне и расхладне технике - казала је Рогачева.

Истакла је да ће ове године ученицима на располагању умјесто угоститељско-кулинарског техничара бити угоститељски техничар и кулинарски техничар.

Директор Техничке школе и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Кристина Мрђа рекла је да су од ресорног министарства добили онолико слободних мјеста за будуће средњошколце колико су тражили.

- Око 442 слободна мјеста у 17 одјељења је реалан капацитет ове школе, а уједно и највеће школе у Српској. Број слободних мјеста је био исти и лани - казала је Мрђа.

Додала је да су за школску 2016/17. годину у најави три нова занимања.

- Број слободних мјеста у средњим бањалучким школама у посљедње двије године драстично се смањио. Прије пет година је био већи, јер је био и већи и прилив ученика из основних у средње школе - истакла је Мрђа.

Ученица деветог разреда Марија Савић каже да планира да се упише Медицинску школу.

- Надам се да ћу успјети да се упишем на општи смјер, јер ми је жеља да будем љекар. Осим тога, вјерујем да ћу са овом школом прије доћи до запослења, а постоји и шанса да одем у Њемачку - казала је Савићева.

Интересовање

Као и претходних година највеће интересовање код свршених основаца влада за Гимназију. Послије ње најпопуларније су Економска и Медицинска школа.

Када је у питању најмања заинтересованост, она влада за занате и смјерове мање популарних занимања.

 

Школе (слободна мјеста)

> Гимназија - 286

> Грађевинска - 130

> Економска - 224

> Електротехничка - 192

> Медицинска - 224

> Пољопривредна - 224

> Техничка - 442

> Технолошка - 216

> Угоститељско-трговинско-туристичка - 234

> Музичка - 22

> Центар за рехабилитацију слушања и говора - 10

> Центар “Заштити ме” - 40

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана