Бањалука: Свака киша активира клизишта

Данијела Стоканић
Бањалука: Свака киша активира клизишта

Бањалука - Обилне падавине које су у више наврата захватиле подручје града за вријеме викенда активирале су стара и покренуле нова клизишта, а најгоре је било у насељима Лауш, Куљани, Поток и Сарачица, гдје се појавило неколико клизања тла.

Мјештани насеља Поток казали су да страхују од сваке кише, те додали да не знају шта ће бити с њима ако киша настави овако често и обилно да пада.

Синиша Зубовић из улице Старчевица у насељу Поток рекао је да се клизиште изнад њихове куће појавило још за вријеме мајских поплава и од тада земља постепено клизи.

- Сваки кишни дан живимо у неизвјесности, а, нажалост, таквих је ове године и превише. Због овог клизишта угрожена су три домаћинства, док у насељу има велики број клизишта. Има и оних домаћинстава која морају хитно да се иселе из својих домова како их земља не би затрпала - рекао је забринути Зубовић.

Јеленко Симић, који живи у насељу Лауш, каже да су обилне кише у року од неколико часова активирале најмање три нова клизишта у овом насељу која угрожавају саобраћај и неколико кућа.

- Умјесто да зовемо у помоћ, преостало нам је само да гледамо у небо, молећи бога за који сунчани дан - рекао је Симић.

Додао је да су их обилазили и представници Градске управе те да су их обавијестили да ће клизишта ускоро бити санирана.

- Погријешио бих када бих рекао да градске власти не маре за нас. Међутим, кад ђаво узме нешто под своје, тешко је било шта урадити - додао је Симић.

Ни потпорни зид на регионалном путу Бањалука - Бронзани Мајдан у насељу Сарачица протеклог викенда није издржао клизиште па је пукао, након чега је земља уклоњена, а саобраћај нормализован.

Шеф Одсјека за Цивилну заштиту Жељко Катић рекао је да ће клизишта у насељима Лауш и Куљани бити санирана те да су надлежне службе већ излазиле на терен и утврдиле да нема опасности за становнике.

Према његовим ријечима, од маја је на подручју града активирано више од стотину клизишта или одрона.

Пријечани

Клизиште, које су радници предузећа "Козара путеви" санирали прије неколико дана у Хиландарској улици у насељу Пријечани, поново се активирало. Мјештани су апеловали на надлежне у Градској управи да поново санирају клизиште, али узалуд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана