Бањалука: Стабла нагриза зуб времена и немар

Јасмина Перишић
Бањалука: Стабла нагриза зуб времена и немар

Бањалука - Градски дрвореди су у лошем стању! Показало се да је врста јавора “ацер негундо”, која је веома заступљена у градским дрворедима, најлошији избор за садњу, јер је најнеотпорније за временске услове.

Професор на Шумарском факултету у Бањалуци Зоран Станивуковић каже да су гљиве трулежнице најгора бољка дрвећа, а посебно јавора.

- Оне га разарају и врло често долази до ломова грана. Ако их орежете избију младице које зими снијег лако одваљује и та врста нема дуг вијек трајања - казао је Станивуковић.

Он је додао да су генерално градски дрвореди у лошем стању и да им се није посветило довољно пажње на вријеме.

- Сада видим да орезују стабла на многим мјестима, али није урађена превенција на вријеме. То вам је као да први пут лијечите старца од 80 година - рекао је Станивуковић.

Како је истекао, најбоље вријеме за орезивање градских дрвореда је зимски период када нема много гљива које би заразиле дрвеће.

Из Градске управе су рекли да ће када буду садили замјенска стабла избјегавати ову врсту јавора.

- Код ове врсте дрвета је евидентиран велики број оштећења. Ти јавори су у веома лошем стању и имају велики број сувих грана. У протеклом периоду орезана су стабла на Булевару војводе Степе Степановића, гдје су труле гране угрожавале безбједност грађана - казали су у Градској управи.

Још су додали да су крошње на поменутом дрвореду максимално орезане, јер су се морале уклонити старе и суве гране.

- Гране на крошњама ће поново никнути. Просјечна старост градског дрвореда у којем доминира јавор “ацер негундо” износи између 40 и 50 година. Поред јавора у дрворедима су заступљени липа и платан - рекли су у Градској управи.

Старост дрвећа утиче и на њихово стање па зато није ријетка слика да дотрајало дрво при налету мањег вјетра пада, што се дешавало претходних година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана