Бањалука: Срце града ускоро у новом руху

Данијела Стоканић
Бањалука: Срце града ускоро у новом руху

Бањалука - Пјешачка зона у улици Бана Милосављевића, од Палате предсједника Републике Српске до Народног позоришта РС, могла би добити нови изглед у 2016. години. Реконструкцијом би био обухваћен и дио улице Симе Шолаје.

Идеја одговорних у граду је да се од најфреквентније пјешачке зоне направи модерно шеталиште поплочано гранитом, са фонтаном, са измијењеним простором постојећих башта угоститељских објеката...

Према ријечима шефа Одсјека за комуналне послове, инвестиције и развој у Градској управи Драженка Кењала, пројектанти су изнијели неколико занимљивих приједлога, који су у фази разматрања.

- С обзиром на то да је креирање буџета за идућу годину у току, кандидовали смо и ову нашу идеју. Међутим, за ове намјене биће нам потребно најмање два милиона марака, с обзиром на то да је сам гранит скуп - рекао је Кењало.

Додао је да је, кад су у питању баште, било приједлога да се издигну од постојећег нивоа, како би се физички ограничиле, односно како се не би могле више ширити или да се граница обиљежи неком другом бојом, као што су означене бициклистичке стазе. 

- Дали смо пројектантима на вољу да у наредном периоду разраде неколико варијанти па да на крају одлучимо које је најбоље рјешење - објаснио је Кењало.

У Институту за грађевинарство "ИГ" истичу да је у току прикупљање података за израду самог пројекта.

- Тренутно вршимо геодетска снимања, док је геодетска подлога у изради. Углавном, радиће се поплочавање. Постојеће зеленило биће задржано и максимално наглашено. Пјешачка комуникација биће знатно боља него што је сада - рекли су у Институту.

Додали су да постоји могућност да ће баште локала бити помјерене од самог објекта, чиме ће бити омогућен пролазак са обје стране.

- Пјешачка зона ће се покушати материјализацијом уредити и новом нивелацијом терена. Покушаћемо избјећи тротоаре - нагласили су у Институту, истичући да ће комплетан дио улице бити реконструисан.

Многи грађани су одушевљени овом идејом градске власти.

- Мислим да је вријеме да улица Бана Милосављевића, која је саставни дио популарног паркића, добије савременији изглед. Наравно, треба сачувати њену душу, али ће јој "умивање" добро доћи јер већ дуго ништа није рађено како би се срце града обновило - рекла је Бањалучанка Маја Арсенић.

Пројекат

За израду урбанистичко-техничких услова и главног пројекта за реконструкцију улице Бана Милосављевића, која је планирана Регулационим планом "Центар", задужен је Институт за грађевинарство "ИГ", са којим је Градска управа недавно потписала уговор. Урбанистичко-техничке услове за баште угоститељских објеката у овој улици урадиће предузеће "Роутинг".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана