Бањалука: Споменици пропадају због поништених тендера

Весна Поповић
Бањалука: Споменици пропадају због поништених тендера

Бањалука - У санацију и одржавање споменика ослободилачких ратова из буџета града у претходне двије године није уложена ни марка. Разлог за то је немогућност избора извођача радова.

- Још у априлу 2014. године утврђена је листа споменика од посебног значаја за град на којој се налази 80 историјских знамења. Улагање новца у рестаурацију, санирање или одржавање није било могуће, јер су поништавани сви тендери за избор предузећа које би било задужено за те послове - казали су у Одјељењу за борачко-инвалидску заштиту.

Нису прецизирали који су разлози за поништавање ранијих поступка јавних набавки, али су објаснили да је посљедњи морао бити поништен, јер није била достављена ниједна понуда.

У овом одјељењу су рекли да су обавили свој дио посла, јер је 2014. године направљена процјена њиховог стања када је Комисија за споменике предложила санирање њих 18.

- Од тог броја 12 споменика је из Народноослободилачког рата 1941-1945. године те шест из Одбрамбено-отаџбинског рата 1991-1995. године. Исте године је за њихову санацију направљен и пројекат санације - навели су у Одјељењу.

Пошто је од тада прошло доста времена, напоменули су да је

поново било потребно контролисати стање ових споменика како би било утврђено који је тренутни степен њиховог оштећења.

- На основу средстава, које ове године имамо на располагању, од 50.000 КМ, поменута комисија је за санацију предложила три споменика из НОР-а и четири из Одбрамбено-отаџбинског рата - рекли су у овом одјељењу, али нису прецизирали када би ти радови могли почети.

Предсједник Градске борачке организације Горан Рогић је рекао да су тражили од града да нађу начин да се некако планирана средства за споменике употријебе.

- Град мора поштовати Закон о јавним набавкама и не тражимо од власти да га крше, али морају наћи рјешење за ову ситуацију. Проблем је што вријеме пролази и споменици пропадају.  Тако ћемо доћи у ситуацију да је можда неком споменику требало 100 или 1.000 КМ за санацију, али због чекања на њима је настајала нова штета па ће можда требати и 5.000 КМ за обнову - казао је Рогић.

Од укупно 80 споменика, на 19 локација су споменици из НОР-а, на 28 споменици из Одбрамбено-отаџбинског рата РС, а 33 споменика НОР-а и из посљедњег рата се налазе у оквиру институција, установа и предузећа. На листи нису споменици који су изграђени на црквеном земљишту.

Приоритети у 2016. години

НОР:

1. Спомен-плоче у МЗ Бронзани Мајдан - партизанско гробље

2. Споменик и спомен-плоче у МЗ Верићи - партизанско гробље

3. Споменик у МЗ Кола

Одбрамбено-отаџбински рат:

1. Споменик и спомен-чесма у МЗ Борковићи

2. Споменик поред ОШ "Милош Црњански"

3. Споменик у МЗ Поткозарје

4. Споменик у МЗ Кола

++++++++++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана