Бањалука: Сливници зачепљени, баре на улицама

Данијела Стоканић
Бањалука: Сливници зачепљени, баре на улицама

Поједине градске улице и раскрснице јуче су изгледале као баре, јер се, због обилних киша, али и зачепљене оборинске канализације, вода задржавала на њима.

На Булевару кнеза Милоша, преко пута Нове пијаце, створила се локва дубине око 20 центиметара. Грађани су незадовољни, јер су их возила јуче прскала, а поједине локве су морали да заобилазе у великом луку.

Пензионер Тихомир Бајић јуче је на пјешачком прелазу поред Нове пијаце скоро десет минута чекао да пређе улицу. Омање језеро уз сами коловоз није могао да прегази, па је, прелазећи улицу далеко од пјешачког прелаза, ризиковао своју безбједност.

- Ова бара је годинама проблем и градске власти никако да га ријеше. Морам да се удаљим од семафора да ме неко не би испрскао. Толико се воде ту накупи да морам да идем около или на други прелаз - рекао је Бајић.

Огорчена Бањалучанка Милева Гајић је казала да би надлежна комунална предузећа редовно требало да чисте и контролишу шахтове, да не би дошло до стварања ријека на улицама.

- Они су у првом реду одговорни за овај проблем. А да ствар буде још гора, и поједини возачи неконтролисано возе по локвама и прскају на све стране - пожалила се Гајићева.

Ништа боља ситуација није ни у другим дјеловима града, па се тако много грађана жалило због задржавања воде и у Борику, Лазареву, Кумсалама, Лаушу, Обилићеву... Мјештанин Лазарева Раденко Сукур каже да овај проблем није од јуче, те да надлежне службе хитно треба да га ријеше.

- Једва сам прошао аутомобилом кроз поједине улице. Чим падне мало кише вода створи баре, а када су падавине обилне, као протеклих дана, скоро није могуће проћи - рекао је Сукур.

Додао је да је у неколико наврата видио цистерне "Чистоће" како испумпавају воду, али сматра да то није рјешење.

- Немогуће је "усисати" сву воду, јер киша стално пада, па се убрзо по одласку радника "Чистоће" она опет накупи. Мислим да овај проблем треба да буде другачије ријешен, можда изградњом додатних сливника - нагласио је Сукур.

Градска управа је за чишћење и пропирање уличних сливника, оборинске канализације и других одводних објеката из буџета града издвојила 45.000 марака.

Законом о основама безбједности саобраћаја у БиХ кажњиво је прскање пјешака током вожње. Возач је дужан да прилагоди брзину кретања, тако да ни у једном тренутку својим возилом не упрска возача или пјешака. За непоштовање ове одредбе предвиђена је казна од 30 марака.

Клизишта

Обилне падавине које су у више наврата захватиле подручје града за вријеме викенда активирале су стара и покренуле нова клизишта, а најгоре је било у насељима Зелени вир и Карановац, гдје се појавило неколико клизања тла. Међутим, надлежна предузећа су на вријеме интервенисала и очистила саобраћајнице.

Велике локве

> Улица Проте Николе Костића

> Булевар војводе Степе Степановића

>Улица Књаза Милоша

> Раскрсница код Нове пијаце

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана