Бањалука: Сазнајте гдје ће се све градити кружни токoви

Јасмина Перишић
Бањалука: Сазнајте гдје ће се све градити кружни токoви

Бањалука - Град би у овој години требало да добије пет нових кружних токова, а изградња прве такве раскрснице између улица Цара Лазара и Мирка Ковачевића у насељу Обилићево почеће чим то дозволе временски услови.

Потврдио је то начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

- Прије почетка градње монтажног кружног тока у Обилићеву биће неопходно проширење саобраћајнице, а радови би требало да почну почетком грађевинске сезоне. Извођење радова повјерено је градском предузећу "Еуро знак", а вриједност инвестиције је око 20.000 КМ - истакао је Новаковић.

Из Градске управе су додали да је у плану изградња још четири кружна тока.

- Како је планирано, кружни ток требало би да буде изграђен на раскршћу улица Солунска, Исаије Митровића, Скендера Куленовића и Краља Петра Првог Карађорђевића, код ЦЈБ Бањалука. Размотрићемо са "Путевима РС" могућност градње још три кружна тока, и то у насељу Лауш код ресторана "Сирано", на раскрсници код Ребровачке цркве и у насељу Лазарево, код пијаце - навели су у Градској управи.

Предсједник Удружења за унапређење и безбједност саобраћаја Миленко Јаћимовић сматра да кружне раскрснице представљају добро рјешење, јер пет пута убрзавају токове саобраћаја и повећавају безбједност.

- Међутим, сматрам да величина раскрснице између улица Цара Лазара и Мирка Ковачевића у Обилићеву није довољна за изградњу кружне саобраћајнице. Уколико не буде проширена та раскрсница, кружни ток неће постићи прави ефекат - истакао је Јаћимовић.

Становник Обилићева Предраг Матић рекао је да је кружни ток у Обилићеву неопходан, јер је велика фреквенција саобраћаја кроз ово насеље.

- Семафор који је донедавно регулисао саобраћај у овој улици предуго је "држао" црвено свјетло за пјешаке, што је многима стварало проблеме - казао је Матић.

Новац

У прошлој години изграђени су нови кружни токови на Старчевици и код Градског моста. У улици Мајке Југовића, у насељу Старчевица, урађена је кружна раскрсница са монтажно-демонтажним елементима, израђеним од рециклиране пластике. За кружни ток код Градског моста који је изграђен прошле године град је издвојио 180.000 КМ, а извођач радова било је предузеће "Козарапутеви".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана