Бањалука: Са фасада уклоњено 16 графита

Игор Пилиповић
Бањалука: Са фасада уклоњено 16 графита

Бањалука - Графити на непримјереним мјестима, фасадама, надвожњацима, потпорним зидовима, те саобраћајним знаковима кваре и остављају погрешну слику о граду,

а у току прошле године комунални полицајци су издали 16 налога за њихово уклањање.

Из Градске управе су "Гласу Српске" рекли да је за уклањање графита у буџету за прошлу годину било предвиђено 62.000 КМ, док ће за ову годину за ту намјену бити издвојено 60.000 КМ.

- Починиоци ових прекршаја нису утврђени, јер их је, у принципу, врло тешко открити, а нема ни случајева да неко од грађана пријави таква лица - казали су у Градској управи.

У граду не постоји јавна површина на којој је дозвољено цртање графита.

- Према Одлуци о комуналном реду забрањено је цртање, писање графита и прљање фасада објеката (стамбени, пословни и други објекти) и других површина - рекли су у Градској управи.

Већина становника каже да не подржава цртање графита по фасадама зграда.  

- Графитима није мјесто на фасадама, нити неким другим мјестима, већ треба омогућити јавну површину на којој ће се моћи слободно цртати. Међутим, већина тих графита је увредљивог садржаја и то није лијепо. Ружна је то слика града - рекао је становник Нове вароши Бранко Бабић.

Примјер Основне школе "Алекса Шантић", на чијем зиду стоји велики натпис "Росуље", говори да графит не мора нужно да буде нешто ружно и неприкладно.

- Сјећам се да је прије било више ружних натписа на зиду. Откада су млади људи урадили овај графит, нема више ружних натписа - рекао је житељ Росуља Милан Богуновић.

Казне

Из Градске управе апелују на грађане да пријаве уколико примијете непримјерене графите.

- Предвиђене казне за физичка лица износе од 100 до 1.000 КМ - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана