Бањалука: Ред вожње на мобилном телефону

Данијела Стоканић
Бањалука: Ред вожње на мобилном телефону

Бањалука - Корисници јавног градског превоза ускоро ће путем мобилних телефона и таблет уређаја имати на длану ред вожње и све линије. Такође, приликом издавања мјесечних карата идућег мјесеца биће подијељено 20.000 бесплатних брошура са сатницама полазака аутобуса, бројевима важнијих телефона и мреже линија.

Ово су "Гласу Српске" потврдили у Градској управи.

- Сви већи градови информишу своје грађане у виду брошура и апликација за мобилне телефоне и таблет уређаје. Бањалука мора ићи у корак са њима - рекао је начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Додао је да брошура реда вожње садржи поласке 23 линије градског превоза и 33 линије приградског превоза, а које заједно чине систем јавног превоза на подручју града.

- Поред полазака, саставни дио брошуре је и мрежа линија, као и контакт телефони превозника, саобраћајне инспекције, одсјека за саобраћај и пријаве комуналних проблема, као и друга важна обавјештења за кориснике - објаснио је Новаковић.

Извршни директор "Аутопревоза" Дејан Мијић рекао је ће брошуре и апликације које уводи Градска управа бити од велике користи за грађане, јер су многи кад је у питању градски превоз неинформисани.

- Надлежнима из овог одјељења ћемо по тестирању апликације "БЛ БУС" изнијети и неке своје приједлоге. Рецимо, да путник, помоћу апликације, сазна којим све градским аутобусима може да путује до жељене локације - објаснио је Мијић.

Додао је да су, а све с циљем модернизације градског превоза, Градској управи упутили захтјев да се на крајњим аутобуским станицама у граду поставе покретни тоалети за путнике и возаче.

- Имали смо ситуацију да возачи и путници буквално немају гдје отићи у тоалет - рекао је Мијић.

Истакао је да су они за своје путнике у једном од градских аутобуса увели и бесплатан интернет, а планирају то да ураде и у осталима.

Бањалучанка Даница Матић рекла је да су модерне олакшице у градском превозу за сваку похвалу.

- Апликација за мобилне телефоне највише ће значити млађој популацији, која се и разумије у то. Међутим, брошуре са редом вожње градског превоза од велике користи ће бити нама пензионерима - рекла је Матићева.

Километри

Према ријечима Зорана Новаковића, систем јавног превоза путника на подручју града је много сложен, што свједочи чињеница да на мјесечном нивоу аутобуси пређу око 700.000 километара, односно у току године више од осам милиона километара.

- Дневно имамо око 1.500 полазака. То значи да наши суграђани имају поуздан, тачан и квалитетан систем који свакодневно функционише. Превоз се обавља са 110 аутобуса, на 23 линије градског превоза, укупне дужине 212,24 километра. За приградски превоз постоје 33 линије  укупне дужине 735,30 километара - подсјетио је Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана