Бањалука. Ратари добили 153.000 марака

Сања Амиџић
Бањалука. Ратари добили 153.000 марака

Бањалука - Градоначелник Слободан Гаврановић уручио је у петак 37 уговора о субвенцијама у пољопривреди чија је укупна вриједност 153.000 марака.

Гаврановић  је рекао да су субвенције, које су добили ратари, добијене из средстава прикупљених по основу накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе.

- Град на овај начин помаже пољопривреднике јер ће овим средствима бити суфинанасирани одабрани пројекти чија се вриједност креће од 1.800 до 6.000 марака - казао је Гаврановић.

Он је додао да ће се реализацијом пројеката ратара створити услови за оспособљавање неплодног земљишта за пољопривредну производњу.

- Како би пољопривредници били ослобођени додатних трошкова Градска развојна агенција ове години је први пут  бесплатно радила пројекте ратарима - рекао је Гаврановић.

Право да се пријаве на конкурс имали су сви пољопривредници који су са територије града, а који су  власници барем једног хектара обрадивог земљишта, те су  регистровали своју пољопривредну дјелатност. 

Власник Туристичког комплекса "Дубока" Горан Прпа рекао је да ће већину новца утрошити на санацију клизишта која су се појавила након посљедњих поплава на његовом газдинству.

- Поред тога, новац ћу утрошити и за производњу здраве хране - рекао је Прпа и додао да додатно жели унаприједити посао да би посјетиоци његовог ранча били што задовољнији.

Он је нагласио да на свом газдинству има на располагању бројне просторије за смјештај али и једно од најбољих излетишта на подручју града.

Већина пољопривредника која је добила уговоре о субвенцијама су задовољни и у будуће планирају проширење постојећег посла јер су им то углавном основни извор прихода од којег живе и финансирају породицу.

Захтјеви

Слободан Гаврановић рекао је да 12 пољопривредника који су се пријавили за субвенције нису испунили све потребне услове.

- Ови пољопривредници нису испунили све услове конкурса, тако да су ове године елиминисани из додјеле субвенција - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана