Бањалука: Пут без тротоара води их до школе

Nezavisne.com
Бањалука: Пут без тротоара води их до школе

Бањалука - Почетак нове школске године појединим родитељима још је тежи јер у неким бањалучким мјесним заједницама малишани морају да пјешаче и главним саобраћајницама до школе па они страхују за њихову безбједност.

Малишани неријетко до школе иду путевима без иједног метра тротоара, који немају вертикалну ни хоризонталну сигнализацију која би олакшала пролазак ђака до школе. Тако дјеца која похађају ОШ "Бранко Радичевић" у МЗ Старчевица, а која живе у дијеловима Улице Слободана Кустурића те булевара Десанке Максимовић и Војводе Степе Степановића на путу до школе због недостатка тротоара свакодневно излазе на саобраћајницу, а њихови родитељи кажу да упорно, али узалуд настоје указати на ту опасност и траже рјешење тог проблема.

"У највећем дијелу ради се о дјеци која похађају први, други или трећи разред, јер се ради о новом насељу у којем углавном живе млади брачни парови. Годинама указујемо на овај проблем, али безуспјешно", наведено је у допису који је група родитеља упутила "Независним новинама".

Они истичу да су се више пута обраћали надлежнима у школи да за потребе и безбједност дјеце отворе задњу капију у школском дворишту, јер на тај начин, кажу, дјеца не би требало да излазе директно на саобраћајницу.

"Чак смо упутили и петицију директорици школе Јадранки Божић, која нам је казала да није предвиђено да та капија буде отворена", истакли су родитељи.

Божићева говори да је Школски одбор у новембру прошле године обавијештен о тој иницијативи родитеља, али да би отварањем поменуте капије била угрожена безбједност ученика за вријеме великог одмора и наставе физичког васпитања, јер тај дио дворишта користи око 500 ученика. Из Министарства просвјете и културе РС су потврдили да су запримили допис из ове школе, у којем је наведено да је оваква одлука Школског одбора донесена у најбољем интересу ученика, њиховог здравља и безбједности.

Ово, ипак, није усамљен случај, јер сличне проблеме имају и родитељи и ученици ОШ "Вук Караџић" у приградском насељу Чесма - Мађир, који пролазе главном, уском улицом Петра Великог.

"Пука је случајност да нико није настрадао, а да ситуација буде још гора, банкине које су сачињене од шљунка, налазе се у лошем стању, па због тога ученици морају пролазити главним коловозом", говори Миладин Маличевић, предсједник Савјета МЗ Чесма.

И ученици ОШ "Јован Дучић" у МЗ Куљани муку муче са истим проблемима, па такву ситуацију имају у Седмој куљанској улици, којом пролазе на путу до школе.

"Ова улица нема тротоаре, док су 'лежећи полицајци' уништени за вријеме прошлогодишњег зимског одрона пута, а пјешачки прелази су изблиједили", казао је Бојан Ковачевић, предсједник Савјета МЗ Куљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана