Бањалука: Пси у центру док парк зјапи празан

Јасмина Перишић
Бањалука: Пси у центру док парк зјапи празан

Бањалука - Власници паса често своје љубимце шетају градским улицама без корпи на њушци, угрожавајући тако безбједност пролазника, док дуго чекани парк за псе зјапи празан.

Шетња без корпе, која је обавезна за веће и опасније псе, није неријетка појава, па се често догоди да се разјарени љубимац отргне од власника и уплаши пролазнике, који страхују за своју безбједност.

Бањалучанка Милица Костић пожалила се да је недавно у центру града, док је гурала колица са бебом, поред њих протрчао ротвајлер, који није имао корпу. Пас се отргао од власника како би напао малог пса који је пролазио поред њега.

- Сцена је била ужасна. Уплашила сам се да не скочи на колица. На себе у том моменту нисам ни помислила, само сам мислила на бебу. Чинило ми се да ће ротвајлер растргати маленог пса - рекла је Костићева.

Како каже, ротвајлера је на повоцу водио тинејџер који није имао снаге да обузда животињу, па су му у помоћ притекла три пролазника који су оборили пса на земљу и држали га док се није смирио.

- Није ми јасно зашто псе не изводе у парк, у којем, кад год поред њега прођем, не видим ниједног пса, а шетају их по центру града - рекла је Костићева.

Из Удружења за заштиту животиња "Кербер" рекли су да је уобичајено да грађани псима који нису раније уједали не стављају корпе. Такође, кажу да већина њих не изводи љубимце у парк за псе јер је у потпуности неуслован.

- Иако је кажњиво да се велики пси воде без корпе, већина њих не напада тек тако пролазнике, па се власници опусте. Парк за псе је неуслован, јер нема ниједног дрвета како би се власници заштитили од врућине, а нема ни воде. На лошој је локацији и све справе су од бетона, што може довести до повреда код паса - рекли су у овом удружењу.

Истичу да их не чуди што парк за псе нема посјетилаца јер, осим наведених недостатака, та површина се не коси редовно. Из Градске управе су рекли да у току ове године није издат ниједан прекршајни налог за извођење пса без корпе.

Казне

Казна за вођење пса без корпе износи 100 марака за физичко лице. Без корпе се могу изводити пси малих и средњих раса који по природи нису агресивни и штенад до четири мјесеца старости.

- Сви остали морају имати корпу на њушци - рекли су у Градској управи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана