Бањалука: Прикупљена 4.301 доза крви

Јасмина Перишић
Бањалука: Прикупљена 4.301 доза крви

Бањалука - У Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске током ове године прикупљена је 4.301 доза крви, а одзив грађана у претходним акцијама добровољног давања био је више него задовољавајући.

Изјавила је ово поводом 14. јуна, Свјетског дана добровољних давалаца крви, директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан.

- Градски Црвени крст организовао је у протеклом периоду бројне акције, а само су матуранти из 11 средњих школа донирали 373 дозе крви - казала је Гузијанова.

Она је додала да су се акцијама добровољног давања крви  придружили и студенти и професори са појединих факултета, радници појединих предузећа, као и добровољни даваоци који се често јављају и мимо организованих акција.

- Похвално је што се оваквим акцијама све више одазивају млади људи, али има давалаца свих генерација. Ђаци и студенти су редовни у свим акцијама добровољног давања крви. У протеклом периоду сарађивали смо са Медицинским  факултетом, Факултетом за безбједност, Природно-математичким факултетом, Филолошким факултетом и Студентским парламентом - рекла је Гузијанова.

Истакла је да је љето период када има најмање давалаца.

- Тренутно имамо задовољавајуће залихе, али нам предстоји љетни период када су традиционално у свим трансфузиолошким службама широм свијета смањене залихе крви. Људи иду на одмор па су хуманитарне акције овог типа смањене на најмању могућу мјеру. Такође, залихе се троше, тако да љети морамо често тражити даваоце. Молимо све људе добре воље да и љети наставе са даривањем капи живота - казала је Гузијанова.

Према њеним ријечима, љети често мањка свих крвних група.

- Свакодневно стање залиха зависи од пацијената. Ова ситуација се може врло брзо промијенити па је тешко рећи које крвне групе у датом тренутку недостаје - рекла је Гузијанова.

Сарадник за здравствене дјелатности при Црвеном крсту Бањалука Ковиљка Влашки каже да ће и у наредном периоду Црвени крст организовати акције добровољног даривања крви, како би обезбиједили залихе крви у љетном периоду.

- Планирамо да позовемо грађане на велику акцију добровољног давања која ће се одржати 23. јула у Заводу за трансфузију од осам до 14 часова. Ту ће сви Бањалучани имати прилику да покажу хуманост - казала је Влашки.

Студент Природно-математичког факултета Никола Курија, који је организовао добровољно даривање крви на факултету, сматра да би млади требало у већем броју да се одазивају овим акцијама.

-  Убудуће ћу редовно подржавати ове акције и жао ми је што доста младих не схвата значај добровољног давања крви - рекао је Курија.

Даваоци

Добровољни давалац крви може бити здрава особа, у старости од 18 до 65 година.

- Мушкарци могу дати крв свака три, а жене свака четири мјесеца. Добровољно давање крви је хумано, али и здраво за даваоце. Провјерава се здравствено стање, стимулише се производња нових крвних ћелија и побољшава се циркулација - рекла је Гузијанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана