Бањалука: Превентивна провјера безбједности игралишта

Данијела Стоканић
Бањалука: Превентивна провјера безбједности игралишта

Бањалука - Безбједност дјеце и омладине на спортским и дјечијим игралиштима на подручју града је на високом нивоу. Из превентивних разлога наложено је да се још једном провјери стање на нашим спортским теренима и мјестима за игру дјеце.

Изјавио је то начелник Одјељења за комуналне, стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић.

Послије трагедије у Сарајеву, гдје је конструкција гола усмртила дјечака, провјера безбједности игралишта је логичан потез.  

- На теренима намијењеним за игру малишана која су у надлежности града постављена је савремена опрема, чиме је безбједност дјеце подигнута на виши ниво. Она се редовно обилазе и одржавају. Опрема је живих боја, као и облика, анатомски прилагођена дјеци. Посебна пажња поклања се безбједности, па су спортски реквизити и друга средства за играње малишана израђени од дрвета и пластике, са скинутим оштрим рубовима и плочама у бојама. Подлоге су разне, а најчешће су од заштитне антитрауматске ливене гуме - рекао је Новаковић.

Додао је да гума има улогу заштите дјеце од повреда приликом игре и коришћења опреме за игру, која мора да задовољава стандарде у погледу квалитета и безбједности.

- У склопу игралишта су постављене клупе и корпе за отпатке, приступне стазе до игралишта, а по потреби и парковска расвјета - истакао је Новаковић.

На многим игралиштима су управо из безбједносних разлога конструкције голова причвршћене за бетонску подлогу, али и да неко не би помјерао конструкцију или је однио на друго игралиште.

Мишљења грађана су подијељена. Док се једни слажу са градским властима да нема мјеста за бригу, други мисле супротно.

Мајка четворо дјеце Адриана Поповић из центра града истиче да је најсигурније када своју дјецу пусти да се играју лоптом на зеленој површини у парку "Младен Стојановић".

- Чини ми се да су тамо најсигурнији. На спортским теренима са головима и кошаркашким конструкцијама су најчешће нешто старији дјечаци и дјевојчице, тако да мањој дјеци преостају зелене површине или игралишта са љуљашкама и тобоганима - рекла је Поповићева.

Дејан Јокић из насеља Нова варош истиче да су игралишта прилично лошег квалитета.

- Нешто новији терени се брзо оштећују и захтијевају санацију скоро сваке године, док су они старији до те мјере оштећени да представљају опасност за дјецу - рекао је Јокић.

Апел

Према ријечима Зорана Новаковића, спортски и дјечији садржаји на игралиштима су, нажалост, све чешће на мети хулигана.

- Из тог разлога апелујемо на све који примијете уништавање голова, кошева, клацкалица, тобогана да нас обавијесте или позову полицију. Такође, замолио бих и родитеље који се налазе на игралишту са дјецом да им скрену пажњу на понашање које може да угрози њихову безбједност - поручио је Новаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана